Home

Achtergrond 260 x bekeken

Onderzoek fraude dochter Wessanen afgerond

Het onderzoek naar fraude bij American Beverage Corporation (ABC), een dochter van voedingsmiddelenconcern Wessanen, is afgerond.

De resultaten voor 2008 hoeven niet te worden herzien. Wessanen verwacht desalniettemin geen operationele winst te maken in het vierde kwartaal.

Dat meldde Wessanen woensdag bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers. Het onderzoek richtte zich op de financiële resultaten bij ABC, die tussen 2006 en 2008 onjuist zouden zijn weergegeven. Als Wessanen de resultaten had moeten bijstellen, had dat de financiële positie van het bedrijf in gevaar kunnen brengen.

Wessanen boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 20,1 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte het concern nog een winst van 11,8 miljoen euro. Analisten hadden in doorsnee gerekend op een nettowinst van 5 miljoen euro.

Wessanen stelt dat het verlies voortkomt uit onder meer een lager bedrijfsresultaat. Dat kwam uit op 5 miljoen euro tegen 17,2 miljoen een jaar eerder. Bovendien wijst het bedrijf op hogere financieringskosten en bijzondere waardeverminderingen bij de dochterbedrijven Karl Kemper, een Duits snackonderdeel, en Righi, Italiaanse dieprvriesproducten. Wessanen maakte tevens bekend deze twee dochters in de etalage te zetten.

De verkoop van een andere dochter, het Amerikaanse Tree of Life, loopt volgens Wessanen volgens plan. Het concern meldde bij de presentatie van de vorige kwartaalcijfers te verwachten dat de distributietak nog dit jaar zou worden verkocht.

Topman Frans Koffrie zei in een toelichting zich ,,weer te richten op verbetering van het concern'' nu de onderzoeken bij ABC zijn afgerond. Bij ABC wordt momenteel een herstelprogramma ontwikkeld, waarbij banen zullen worden geschrapt. De Noord-Amerikaanse dochter zal naar verwachting niet winstgevend zijn in het volgende kwartaal door het laagseizoen.

Ook het Europese deel van Wessanen zal last houden van lagere omzet en marges. Wessanen gaat in Europa meer investeren in reclame en advertenties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.