Home

Achtergrond 1 reactie

Onbetrouwbare markt jaagt inkopers weg

Inkopers van zuivelproducten als boter en room in Europa dreigen weer over te stappen naar plantaardige vetten.

Zij vinden de markt te onbetrouwbaar. De zuivelindustrie en handel willen een dergelijke overstap koste wat kost voorkomen. De productie van boter opvoeren gaat echter niet zomaar. De beste oplossing is volgens de producenten om een deel van de interventievoorraad boter vrij te geven. Daarbij snijdt het mes dan aan twee kanten: op korte termijn leidt dit tot prijsstabilisatie, op langere termijn leidt dat er toe dat minder voorraden boven de markt hangen.

Een klein deel van de boterhandel, dat nog product in particuliere opslag heeft zitten is daar echter tegen. Dat speculeert op hoge prijzen als hun boter weer wordt vrijgegeven.

Voor andere grondstoffen is de markt minder gespannen, maar ook daar wordt de markt opgeschoond. Tijdens het gisteren gehouden beheerscomité zuivel bleek dat inschrijvingen zijn gegund voor de export met restitutie van ongeveer 30.000 ton mager melkpoeder.
De vraag hiernaar op de wereldmarkt is vrij groot. Dit komt onder meer omdat er nog steeds niet heel veel aanbod is van Nieuw-Zeelandse poeder.

Eén reactie

  • no-profile-image

    realist

    Onbetrouwbare markt? Deze opkopers zijn maar met 1 ding bezig en dat is zoveel mogelijk verdienen over de rug van een ander. Je moet de prijs van boter en room niet kunstmatig laag houden voor zulk soort volk; de zuivelindustrie moet alleen leveren aan mensen die een fatsoenlijke kostendekkende prijs willen betalen. Is dat niet het geval, niet leveren en de productie daarop afstemmen. Er zijn vervangers voor room waar je prijstechnisch nooit mee kunt concurreren, die handel moet je niet willen hebben, omdat het de prijs van de rest van je producten naar benden haalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.