Home

Achtergrond 2 reacties

Nultolerantie voor transgeen onhoudbaar

De economische schade als gevolg van het wegblijven van soja uit de VS is enorm, aldus Henk Flipsen en Frans Claassen. Ze bepleiten toelating van 'veilige' transgene gewassen.

Vanwege de EU-nultolerantie voor niet-toegelaten genetisch gemodificeerde gewassen (ggo’s) is het voor de levensmiddelenindustrie en diervoedersector sinds juni niet langer mogelijk Amerikaanse soja (-producten) te importeren. Dit in verband met de technisch onvermijdbare aanwezigheid van minieme sporen van twee in de EU nog niet toegelaten maislijnen. Beide maislijnen hebben reeds een positieve Efsa-risicobeoordeling ontvangen, maar de formele toelating ontbreekt nog. De toelating van een van deze maislijnen staat op de agenda van de komende EU-Landbouwraad.

De nultolerantie resulteerde eerder in invoerbelemmeringen voor Noord-Amerikaans raapzaad, maisproducten en rijst maar de nieuwe belemmering voor soja overtreft ruimschoots deze eerdere producten qua economische schade. Ongewijzigd EU-beleid zal mede vanwege de wereldwijd toenemende toepassing van ggo’s ook zeker leiden tot structurele importproblemen voor andere agrarische grondstoffen.

Op verzoek van Nevedi en het Productschap MVO heeft het LEI berekend wat de extra kosten van deze soja-invoerstop voor de Nederlandse agro-sectoren zijn. Voor het komende halfjaar alleen al kunnen deze oplopen tot 0,2 miljard euro met verlies aan werkgelegenheid voor 600 à 700 arbeidsplaatsen. De gevolgen voor de Nederlandse sojaverwerkende industrie (crush) lopen fors verder op als de levensmiddelenindustrie vanwege de hogere sojaolieprijs overstapt op alternatieve oliën. Zolang de toelating van genoemde mais formeel niet is geregeld, zullen de genoemde industrieën als ook de veehouderij worden geconfronteerd met forse kostenstijgingen en verlies aan werkgelegenheid.

De diervoederindustrie benadrukt dat voederkwaliteit én -waarde bovenaan staan. Prijseffecten zullen dus eerder optreden dan verlies aan voederwaarde. De EU kan niet langer wachten aangekondigde technische oplossing voor de aanwezigheid van minieme sporen van niet-toegelaten ggo’s. Een snellere EU-toelating van veilig bevonden ggo’s is eveneens absoluut noodzakelijk.

Frans Claassen is directeur van het Productschap MVO (Margarine, Vetten en Oliën); Henk Flipsen is directeur van Nevedi, de koepel van diervoerproducenten

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Het mag er misschien op lijken dat ik een internet-media offensief begonnen ben maar ook hier geldt dat als je de productie continentaal regelt met quota je die gen gewassen niet meer in HOEFT te voeren. Laat Amerika en Monsanto dat spul zelf maar oppeuzelen.

  • no-profile-image

    Patrick

    Weet je, Henk Flipsen en Frans Claassen, hoe hard ik moet zuchten als ik dit artikel lees, ik denk dan bij mijzelf, dit kun je toch niet menen? Alleen maar korte termijn en economische argumenten geven jullie aan, terwijl je de wereld met jullie beslissingen bewust op een gevaarlijk spoor zet. Het kan ook best anders , dat kan bv als jullie nu eens een keer varantwoordelijkheid namen, al is het maar voor 1 keer in jullie leven. Nu Henk en Frans, vorige week kreeg ik heugelijk nieuws van een kennis, zij had haar eerste kind gebaard, ze was zo trots, een nieuw leven op deze blauwe planeet die zijn unieke weg ook zal gaan vinden, snakkend naar zuurstof met de eerste seconden in het begin van nieuw puur leven. Zwak en weerbaar op alle fronten lichamelijk, fysiek en emotioneel. Zonder oordeel, zonder links of rechts denken, zonder partij keuze, nee gewoon onpartijdig hopend en voelend dat haar ouders, omgeving en de wereld alle zorg zullen geven totdat het zich uniek en zelfstandig heeft kunnen ontwikkelen op fysiek, emotioneel en zintuigelijk niveaus, en dan zelf beslissingen kan gaan maken om richting aan het leven te geven. Het is jammer dat ik geen foto kan bijvoegen, want ik kijk nu naar een foto van deze nieuwe aanwinst op onze planeet, vastgehouden door zijn trotse moeder, en haar eventjes laat vasthouden door een voluit lachend neefje van 3 jonge jaren, en later door een neefje van 8. Beide peuters hadden zo lang uitgekeken naar dit moment. Nu Frans en Henk, HOW PURE IS YOUR LOVE?

Of registreer je om te kunnen reageren.