Home

Achtergrond 198 x bekeken 3 reacties

Noordpool binnen tien jaar bevaarbaar

Het ijs op de Noordpool zal in de komende tien jaar zo snel smelten, dat de zee die er ontstaat in de zomer bevaarbaar zal zijn.

Het duurt nog twintig jaar voor al het ijs in de zomermaanden verdwenen zal zijn. Dat heeft een prominente Britse onderzoeker donderdag tegen de BBC gezegd.

Professor Peter Wadhams van de Universiteit van Cambridge baseert zijn uitspraken op recent onderzoek van een expeditie. Die boorde 1500 gaten in de ijslaag op de Noordpool tijdens een 435 kilometer lange trektocht. Daaruit bleek dat het merendeel van de ijsschotsen bestaat uit ijs dat in één winter is gevormd en dus ook elke zomer weer smelt.

Het is al langer bekend dat de ijskappen smelten, onder meer door opwarming van de aarde. De voorspelling dat de Noordpool al binnen enkele jaren in de zomer bevaarbaar is, is echter nieuw. Veel landen hebben al aanspraak gemaakt op de toekomstige wateren, waar vermoedelijk veel olie te vinden is. Ook kunnen sommige handelsroutes aanzienlijk verkort worden door via de Noordpool te varen.
Een ander effect is dat de aarde er vanuit de ruimte heel anders uit zal komen te zien. In plaats van het witte noorden dat onze planeet nu kenmerkt, zal de top blauw worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  We vliegen ook al over de noordpool,vroeger hebben ontdekkingsreizigers het ook al geprobeerd om langs de noordpool te varen

 • no-profile-image

  spotvogel

  Sterker nog: op termijn zal de hele aarde vanuit de ruimte weer een écht blauw aanzien krijgen, want dan steken alleen de bergketens en plateaus nog boven water uit. Vooral dankzij de uitstoot van al die fossiele brandstoffen die er onder de Noordpool zitten en waar men nu al verlekkerd naar loopt uit te kijken. De mens is inderdaad een Oerrund!

 • no-profile-image

  pete

  Zal wel meevallen, alles is nu alweer dichtgevroren en we zitten nog maar in de eerste helft van October, het vriest hier 8 graden en we hebben 10 cm sneeuw.

Of registreer je om te kunnen reageren.