Home

Achtergrond

Noord-Amerika oogst meer aardappelen

Noord-Amerika oogst dit jaar 23,8 miljoen ton aardappelen.

Daarvan is 19,1 miljoen ton afkomstig uit de VS en 4,7 miljoen ton uit Canada, meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie op basis van North American Potato Market News.

De aardappeloogst in de VS valt 1,3 procent groter uit dan vorig jaar. In Canada is 0,6 procent minder aardappelen geoogst. De hele Noordamerikaanse oogst is 1 procent groter dan vorig jaar. Maar de aardappeloogst valt kleiner uit dan in voorgaande jaren. In 2007 is 25,25 miljoen ton aardappelen uit de grond gehaald. In 2006 was dat 25,15 miljoen ton.

Volgens het BAI is de groei dit seizoen over goed verlopen. "De kwaliteit is volgens insiders naar behoren. Momenteel verloopt de oogst moeizaam in de grote teeltgebieden van Colorado en Idaho door regen en kou."

De verwachtingen waren eerder dit jaar dat het aardappelareaal zou groeien vanwege de hoge prijzen. Dat is niet gebeurd. De United Potato Growers of America had telers opgeroepen hun areaal gelijk te houden om een prijsval te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.