Home

Achtergrond

'Nog geen zoektocht naar nieuwe eurocommissarissen'

Huidig EU-voorzitter Zweden kan nog niet beginnen met consultaties over de nieuwe eurocommissarissen zolang Tsjechië het EU-verdrag van Lissabon nog niet heeft goedgekeurd.

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt heeft dat vandaag in Brussel gezegd.

Het nieuwe EU-verdrag is van invloed op de omvang van de Europese Commissie. Als het wordt aangenomen, houdt elke lidstaat recht op een eigen eurocommissaris. Gebeurt dat niet, dan komt er één eurocomissaris minder.

Nu de Ieren vorige week vrijdag ja hebben gezegd tegen het nieuwe verdrag, moeten alleen de Poolse en de Tsjechische president hun handtekening nog zetten. De Pool Lech Kaczynski heeft beloofd dat deze week te doen, maar de opstelling van zijn Tsjechische collega Vaclav Klaus blijft vooralsnog onduidelijk.

Reinfeldt, voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en voorzitter Jerzy Buzek van het Europarlement onderstreepten tijdens een persconferentie dat ze het ratificatieproces in Tsjechië ,,respecteren'' en Klaus niet onder druk willen zetten.

De zittingstermijn van de Europese Commissie zit er eind deze maand op. Waarschijnlijk zal ze nog zeker twee maanden langer moeten aanblijven. Ook EU-buitenlandvertegenwooordiger Javier Solana, die deze maand had willen stoppen, is door Zweden gevraagd langer op zijn post te blijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.