Home

Achtergrond 2 reacties

Nieuwe waterleiding voor kersen

Ruim 45 kilometer tyleenslang is nodig om de kersenboompjes van water te voorzien.

Een kers bestaat voor het overgrote deel uit water. In een zonnig en droog land als Hongarije is het daarom van groot belang een bewateringssysteem voor de kersenboompjes te hebben. Daarom hebben we dit jaar besloten om alvast op 30 van de 45 hectare kersen een watersysteem aan te leggen.

Bewateren per segment

De graafmachine moet een sleuf graven van 3 kilometer lengte en een diepte van 85 à 90 centimeter. In deze sleuf komt de hoofdleiding te liggen, tyleenslangen met een diameter van 7,5 centimeter. Vanaf de hoofdleiding gaat in elke rij bomen een dunnere tyleenslang. Deze wordt bovengronds langs de bomen gelegd. Op deze tyleenslang wordt per boom een druppelaar bevestigd. Twee eigen waterbronnen kunnen 160 liter water per minuut aanleveren. Tevens hebben we de mogelijkheid om via het water voedingsstoffen toe te voegen. Het hele perceel van 30 hectare is in segmenten opgedeeld, zodat we per segment kunnen bewateren en een toevoeging kunnen kiezen.

'Groen snoeien'

Momenteel wordt er volop gesnoeid in de kersenbomen. Dit jaar snoeien we voor het eerst ’groen’ (blad zit nog aan de boom). Snoeien in het voorjaar is toch iets risicovoller in verband met de weersomstandigheden. Zo waren vorig jaar vele percelen in Hongarije te laat gesnoeid. Of beter gezegd: het was veel te vroeg in het jaar veel te warm, met als gevolg aanmerkelijk lagere opbrengsten per boom.

Risicospreiding

Overigens moeten we nog steeds een groot deel van het geld van de kersenverkoop ontvangen. In Hongarije is het helaas niet vreemd dat er zeer laat wordt betaald, in sommige gevallen zelfs een half tot driekwart jaar ná levering van het product. Gelukkig moet dit geld van drie verschillende partijen komen, dus er is sprake van enige risicospreiding. Hopelijk kunnen we het traject van de advocaat vermijden, want dat is een langdurige en onzekere bezigheid.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kermit de kikker

  ronald ben je geen varkens boer.
  in je inleiding van boerdrij staat varkens en voeding deskundige.
  tiep daar maar een stukje over die kersen hooren bij tuinderij.nl.

 • no-profile-image

  Ronald Damme

  Hoeveel druk staat er bij jullie op de leiding, en hebben jullie filters ertussen zitten.

  Want bij ons verstoppen die doppen telkens en moeten we die elk seizoen nalopen en schoon maken, da's een hels karwei.

  Hoeveel millimeter willen jullie per dag geven en wat voor doppen zijn het?

Of registreer je om te kunnen reageren.