Home

Achtergrond

Nieuwe gladiolen voor export naar Japan

Er zijn 11 nieuwe cultivars toegevoegd aan de gladiolencultivars die in aanmerking komen voor export naar Japan.

Dat meldt de Bloembollen Keuringsdienst (BKD). "De Japanse overheid (PD) heeft naar aanleiding van de monsteropplant in Japan 11 gladiolencultivars goedgekeurd. Er is één cultivar vanwege een te hoog percentage Bonenscherpmozaïekvirus (BYMV) door de Japanse overheid afgekeurd," aldus Nico Verkade, Japancoördinator van de BKD.

De cultivars die aan de quarantainevrije exportlijst gladiolen voor Japan 2009 worden toegevoegd zijn Adrenalin, Georgia Peach, Bangladesh, Kings Lynn, Cayenne, Magma, Costa, Malta, Creme Perfection, Thomas en Flevo Bambino. Op basis van de resultaten van de gladioleninspectie van het afgelopen teeltseizoen, wordt van acht gladiolencultivars een monster voor opplant naar Japan verstuurd.

De resultaten van deze opplant bepalen uiteindelijk of deze cultivars in 2010 op de quarantainevrije exportlijst worden geplaatst. Het betreft vooralsnog de cultivars Flevo Beach, Paloma Blanca, Flevo Dancer, Passos, Kazimir, Patty, Milka en Purple Queen. De nieuwe gladiolencultivars en de quarantainevrije exportlijsten van de overige bolgewassen zijn beschikbaar op de website van de BKD onder 'inspecties'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.