Home

Achtergrond 233 x bekeken

Nieuwe eis: boete voor vervoer varkens

Het openbaar ministerie (OM) heeft vandaag voor het gerechtshof in Arnhem boetes geëist tegen twee varkenshouders en een transporteur voor het vervoeren van twee wrakke varkens.

Eerder werden ze vrijgesproken, maar het OM ging in beroep. De advocaat-generaal heeft tegen beide varkenshouders een boete van 900 euro geëist, tegen de transporteur eiste hij een boete van 2.250 euro. De zaak werd eerder door de rechtbank van Zutphen behandeld. Omdat de rechter zelf wilde zien hoe het vervoer van varkens in zijn werk gaat, bezocht hij het varkensbedrijf. Naar aanleiding van het bezoek sprak hij alledrie de partijen vrij.

De zaak gaat om het vervoeren van twee wrakke varkens. Bij het eerste varken ging het om een ernstig verdikte voorpoot en schouder, waardoor het de voorpoot niet gebruikte bij het lopen. Volgens de varkenshouder had het dier daar al sinds de geboorte last van. "De moeder is op de poot gaan staan toen hij net geboren was. Daardoor is de poot ontwricht. Het varken had geen pijn en was er aan gewend. Daarom waren wij van mening dat we hem konden vervoeren."

Het tweede varken had twee verdikte schouders en ligplekken. Volgens de transporteur was dat voor de chauffeur absoluut niet zichtbaar. "We moeten heel snel oordelen over een koppel varkens. Ze lopen in een kudde de veewagen in. De chauffeur moet binnen enkele seconden oordelen of er wat mis is. Dat is ondoenlijk."

De rechters van het Hof vroegen zich af of het proces van inladen dan niet anders moet. "Dat kan niet", aldus de transporteur. "Het is tegen de aard van het varken om alleen ergens heen te lopen. Het zijn kuddedieren en daar verander je niets aan." Volgens de advocaat-generaal moeten chauffeurs dan meer tijd nemen om de varkens te bekijken. "Ik snap dat het kostbare tijd kost, maar als je die tijd niet neemt, loop je het risico gepakt te worden." Uitspraak op 3 november.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.