Home

Achtergrond

Nieuwe Duitse regering lanceert hulpprogramma van €750 miljoen voor landbouw

Het regeringsakkoord van het nieuwe Duitse kabinet voorziet in 2010 en 2011 in een steunprogramma van bij elkaar 750 miljoen euro voor de landbouw.

De melkveehouderij krijgt het leeuwendeel, namelijk 500 miljoen. De rest wordt besteed aan subsidie voor de ongevalsverzekering en liquiditeitssteun. Van het totaal vloeit 425 miljoen volgend jaar naar de sector, de rest in 2011.

Het landbouwministerie blijft voorts in handen van de Beierse CSU-bewindsvrouw Ilse Aigner, die aankondigde dat zij geen initiatieven zal nemen om een nationaal systeem op te zetten waarmee de binnenlandse melkproductie kan worden beheerst.

De CSU wilde wel zo’n systeem maar heeft die wens er bij de liberale coalitiepartner FDP niet door kunnen krijgen. Aigner werkte zich dit jaar in beeld met een omstreden verbod op de transgene maissoort Mon-810, maar de bedoeling van de nieuwe regering is dat de toelating van transgene teelt voortaan door de deelstaten wordt beslist.

Of registreer je om te kunnen reageren.