Home

Achtergrond 1 reactie

Nieuw bedrijf haalt stroom uit levende plant

Een nieuwe Nederlandse onderneming wil stroom gaan produceren uit levende planten.

Plant-e is opgericht door twee onderzoekers van de Wageningen Universiteit. Zij borduren voort op eigen onderzoek. Het eerste product is een elektriciteitsproducerend groen dak op een gebouw van de universiteit.

In principe is het mogelijk om stroom op te wekken op elke plaats waar planten groeien. Onder invloed van zonlicht maken planten organische verbindingen aan. Een deel daarvan gebruikt de plant om te groeien, terwijl een ander deel wordt uitgescheiden via de wortels. Van dat laatste maakt Plant-e gebruik. Aan de wortels groeien van nature voorkomende bacteriën die deze verbindingen afbreken. Daarbij ontstaan elektronen, die Plant-e kan 'oogsten'.

Drie jaar geleden startte het eerste onderzoek naar levende planten die elektriciteit produceren in een brandstofcel. De universiteit heeft inmiddels het patent overgedragen aan de oprichters van Plant-e, David Strik en Marjolein Helder.

De elektriciteit die zij gaan opwekken, heeft een laag voltage en is daardoor niet gevaarlijk voor mens of dier. Wel is de stroom direct te gebruiken voor het opladen van mobieltjes en laptops en voor led-verlichting. Helder is ervan overtuigd dat Plant-e volgend jaar het eerste mobieltje zal opladen. Zij noemt Plant-e uniek. Onderzoekers elders in de wereld willen stroom halen uit bacteriën in de bodem, maar niet van de wortel van de plant.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    R. Welles

    Wow!!, geweldig, heb ik nu in plaats van 1 wkk wel 92.000 wkk's staan!!

    Kan ik 1 LED per plant ophangen!

Of registreer je om te kunnen reageren.