Home

Achtergrond

'Nederlandse telers zijn gevraagd in VS'

Door de toenemende lokale productie op de Canadese en Noord-Amerikaanse tuinbouwmarkt is de vraag naar Nederlandse teeltkennis groter.

Dat signaleert Jan Meijer, directeur bij het internationale wervingskantoor Lutgo Global. "Op de Amerikaanse markt wordt de productie dichter bij de consument gebracht. Daarmee worden transportbewegingen voorkomen. Voor deze projecten wordt graag gekeken naar Nederlandse kennis en kunde."

Lutgo zoekt voor de grootste Amerikaanse tomatenproducent nu drie mogelijk Nederlandse telers. Voor datzelfde bedrijf zoekt hij drie ervaren komkommertelers. "Het is een bedrijf met een Nederlandse aandeelhouder en Amerikaanse partners. Zij zoeken telers die geschoold zijn volgens de Nederlandse methode, omdat de techniek er internationaal met kop en schouders bovenuit steekt." Het gaat om een productiebedrijf van enkele tientallen hectares waarop meerdere telers in loondienst kunnen gaan werken.

Laag animo

Het bureau zegt nog niets te merken van een mogelijk zwakke afzetmarkt in Nederland of Europa. Telers die over bedrijfsbeëindiging denken, hebben geen grote animo om buitenlandse avonturen aan te gaan. "Het is lastig om Nederlandse telers te vinden voor deze vacatures, ook in deze economische situatie."

Nederlandse telers blijken honkvast, ook na het mogelijk beëindigen van het bedrijf. Meijer: "In de jaren 60 was de animo veel groter om een jaar of drie een buitenlands project te doen. Tweeverdieners zetten opbrengsten uit zo’n buitenlands project af tegen de gezamenlijke inkomsten. Ook lijkt de mentaliteit om maar thuis bij de kachel te blijven zitten. Er is een drempel om naar het buitenland te gaan."

Meijer signaleert verder dat Europese sierteeltpartijen kijken naar productie in lage kostenlanden als Afrika en Zuid-Amerika. De opstart van buitenlandse werkmaatschappijen kan mogelijk eveneens tot extra vraag naar Nederlandse telers leiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.