Home

Achtergrond

Nederlandse kansen in uienexport nemen toe

Exportkansen voor Nederland groeien door een mislukte oogst in India en areaalkrimp in China en Argentinië.

Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions ziet daardoor goede kansen voor de export.

De opbrengstprognose van het CBS in Nederland heeft geen negatieve invloed gehad op de markt. "De export verloopt gewoon harstikke goed. We zitten 40 miljoen kilo boven het driejarig gemiddelde." De export heeft nog 37 weken te gaan en er is nog 570 miljoen kilo uien over. "Dit komt neer op een export van zo’n 15,5 miljoen kilo per week. Het gemiddelde over de afgelopen weken was 16,5 miljoen kilo."

Duitsland is voor de export naar Oost-Europa een concurrent van Nederland. "Daar hebben ze de afgelopen weken ook veel geëxporteerd. Hun voorraad is ongeveer gelijk aan het niveau van vorig jaar", zegt Wiskerke. Uit cijfers van het Duitse informatiebureau AMI blijkt dat op 13 oktober in Duitsland nog 230.000 ton op voorraad is. Vorig jaar was dat 228.000 ton. Uit een oogstschatting van het AMI blijkt dat Duitsland zo’n 415.000 ton uien oogst. Dat is 2 procent meer dan vorig jaar.

Andere belangrijke landen zijn China en India. In India is de oogst door slecht weer tegengevallen. In China zorgde een lage uienprijs de laatste jaren voor een areaalkrimp.

In Argentinië stappen veel telers over op andere gewassen vanwege de hoge kosten, een hoge ziektedruk en lage opbrengsten. Verwacht wordt dat daar 15 procent minder uien worden geplant in 2009/2010. "De laatste tijd exporteren we al veel meer dan andere jaren naar Zuid-Amerika."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.