Home

Achtergrond 15 reacties

Nederland legt steun onder de loep

Het Nederlandse ministerie van landbouw en boerenorganisatie LTO volgen met argusogen de steun die Frankrijk en Duitsland uittrekken voor verschillende landbouwsectoren.

Een woordvoerder van landbouwminister Verburg zegt dat de minister de plannen in het buitenland belangstellend en kritisch volgt. "We zullen de plannen op hun merites moeten bekijken, voordat we een oordeel vellen."

Maandag werd bekend dat de Duitse regeringspartijen 750 miljoen euro uittrekken voor de landbouw. Vandaag beloofde de Franse president Sarkozy 1,65 miljard euro directe steun.

Dit kan leiden tot ongelijke concurrentieverhoudingen ten nadele van Nederlandse boeren. "We moeten zorgen dat we in Nederland niet uit de pas gaan lopen", zegt Siem-jan Schenk, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO.

Budgetten herverdelen

Tot nog toe overheerst de indruk dat landen die steun geven, vooral de bestaande Europese budgetten herverdelen. "De vraag is, gaat het om oud of nieuw geld", zegt Schenk. "Wat speelt er in Duitsland en Frankrijk, en hoe verhoudt zich dat tot wat we in Nederland doen? Maar we moeten geen wedstrijd aangaan wie het meeste geld binnenhaalt."

De landbouwvertegenwoordiging van de Nederlandse ambassade in Berlijn heeft geprobeerd de extra gelden in het Duitse coalitieakkoord te doorgronden. "Het is duidelijk dat er extra geld komt, maar waar het vandaan komt staat niet in het coalitieakkoord", aldus een woordvoerster. Als inderdaad sprake is van extra steun, dan zal ook de Europese Commissie daar een oordeel over moeten vellen, verwacht zij.

Lees ook Frankrijk schiet boeren te hulp

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Nederland geeft liever geld uit voor natuuraanleg op landbouwgrond,en het het onder water zetten van polders

 • no-profile-image

  boer

  beste mensen

  subsidie op landbouw zal altijd nodig blijven in de eu of we moeten van zuid amerika afhankelijk willen worden dan geven we hier niks meer dan halen we alles uit zuidamerika en wat hebben we dan ?????
  nee arbeid leefbaarheid platteland natuur enz enz.
  subsidie zal altijd blijven .alle agrarische sectoren krijgen trouwens subsidie .alle rundersectoren en tuinbouw via wkks en varkens via import heffingen en oosteuropaas subsidie biggen inkoop indirect.
  en het is ook niet gezond om met voedsel zo om te gaan als met banken!!!!!!!

  gr van verstandig voedselproducent

 • no-profile-image

  kani Baal

  Geen enkel volk wil wat de voedselvoorziening betreft afhankelijk zijn van anderen.Dat zit diep in onze genen.Daarom zal er nooit een wereldwijde vrijemarkt kunnen ontstaan. Stel dat men in Zuid-Amerika veel goedkoper vlees en graan kan produceren dan in West-Europa? Dan zou de boerenstand hier verdwijnen.
  Als er dan in Zuid-Amerika bv een oorlog uitbreekt dan zou hier binnen de kortste keer hongersnood en volksopstanden uitbreken.
  Dat willen de politici kost wat kost voorkomen al zullen zij dit nooit hard op zeggen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Neem meteen alle steun mee. Te beginnen bij de bonussen en de banken, niet vergeten om de werklozesteun ook te herzien en ga zo maar door met iedereen mee te nemen anders is het discriminatie

 • no-profile-image

  Han

  Piet je zult best gelijk hebben dat Nederland ca. 60 % van zijn agrarische productie moet uitvoeren. Denk wel dat een groot deel van dit bedrag bestaat uit Tuinbouw en verder hoopzakelijk melk en vlees. Voor deze laatste 2 importeren we eerst een enorme hoeveelheid agrarische producten in de vorm van veevoeder grondstoffen. Hadden we die import handel niet hadden we nooit die productie omvang en zeker niet zo'n gigantisch mineralen overschot, dat met moeite en veel brandstof kosten kan worden weg gewerkt in de akkerbouw in Nederland, Duitsland en zelfs Frankrijk. Laten we wel zijn de export statistieken geven een scheef beeld, zij nemen ook de import tarwe mee die rechstreeks in de rijnaak gaat voor het Ruhrgebied. Dit spul heeft nooit Nederlandse bodem geproefd.
  Laten we dus eens ophouden met het excuus naar de boeren, dat zij afhankelijk zijn van de wereldmarkt en dat zij zo ontiegelijk veel produceren, dat die paar ha' s meer dan zat eten maakt voor 16 miljoen mensen. Bullshit is dit verhaal.
  Het past uitstekend binnen het straatje van de handel en de boeren voormannen tuinen steeds weer in deze cijfer brij van het planbureau.

 • no-profile-image

  Gerrie

  Piet Slingerland hebben ze ook mee geexporteerd. Is van de tractor gevallen en is tussen een partijtje piepers mee gegaan naar Midden-Europa. En als het zo door gaat volgen nog vele boeren. Wat een beleid.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zolang ik bezig ben in de agrarische sector(bijna 40 jaar) is mij opgevallen dat de Duitse en Franse regering (links,rechts of liberaal) altijd zuinig is geweest op zijn/haar Boeren!!!... Dat zullen zij zeer waarschijnlijk ook blijven!. Beide landen hebben geschiedenis geschreven en daaruit geleerd.Daarom willen zij op goede voet met de boerenstand blijven. Zij zullen ook zo nodig een eigen Koers varen!!!... De verzorgingsgraad ligt nu tussen 109 en 119%. Dus zeg maar 10 tot 20% van hun agrarische producten word ge-exporteerd. Maar! en nu komt het; Nederland moet 65% van zijn agrarische producten Exporteren. Misschien is het Daarom dat de Nederlandse Politicie anders tegen de Boerenstand aankijkt???... Misschien?.

 • no-profile-image

  dirk

  Zeg Frans,over subsidies naar de landbouw toe kun je inderdaad discussieren.Het was misschien beter als het er nooit was geweest,maar besef wel dat als het eraf gaat jouw boodschappenmandje minimaal 100 euro in de week duurder zal worden!Dus ook jij Frans eet indirect uit de subsidiepot.

 • no-profile-image

  piet

  je kunt nu goed zien dat de lto en verburg erg bod zijn die knijpen liever hun eigen boeren af

 • no-profile-image

  Eerlijk

  Heel simpel, geef de grote boeren geen subsidie en de kleine boeren heel veel subsidie. Dit is de ideale manier om Groot en Klein in evenwicht te houden.

 • no-profile-image

  arend

  die rode vakbondsambtenaren in denhaag verdelen het geld liever onderling,dan dat ze de hardwerkende agrarische sector die voor goedkoop voedsel zorgt iets gunnen...
  OF HEB IK HET MIS...??????

 • no-profile-image

  d.u.r.r.f.realist te zijn

  Het zijn allemaal mensen die liberalisering en tegen wereldmarktprijzen produceren voor boeren in nedeland gepleit hebben;die gaan nu staan kijken na andere landen met argusogen die het realisme hiervan al ontdekt hebben.

 • no-profile-image

  landbouwer

  De Nederlandse overheid heeft schijt aan de boeren , er kunnen er niet snel genoeg zoveel mogelijk stoppen. De regelgeving wordt de komende jaren nog strenger en onrechtvaardiger ten opzichte van het buitenland. Het buitenland vind de landbouw terecht wel van groot belang voor de voedselvoorziening, werkgelegenheid en de leefbaarheid van het buitengebied, maar hier kotst de overheid op de landbouw.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Han, idealen te hebben is volgens mij een gezonde zaak!!!... zeker weten!!!... Maar om de Realiteit, kunnen wij nooit heen!!!... Ook dat is Waarheid!. En geen Bullshit!!!...

 • no-profile-image

  frans

  ze moeten heel de subsidiekraan naar de boeren dichtdraaien die gasten krijgen voor alles subsidie ,er zijn in nederland wel sectoren die meer gebrek hebben aan geld maar die krijgen ook niets ,die boeren moeten maar zorgen dat ze hun boeltje aan het draaien houden dat moet een ander ook ,die boeren zijn grootgebracht met subsidies ze weten niet beter

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.