Home

Achtergrond

Nederland dringt aan op wapenhandelsverdrag

De Verenigde Naties (VN) moeten snel regels opstellen voor de handel in conventionele wapens.

Nederland dringt daarop aan in New York, waar de VN deze week spreekt over de internationale standaarden voor deze handel.

De VN onderzoeken sinds 2006 de mogelijkheden om de internationale handel in niet-nucleaire wapens te reguleren. Volgens minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) kan dat onderzoek afgesloten worden en moet er snel een verdrag komen, zo liet hij dinsdag weten. Hij wijst erop dat de overgrote meerderheid van de VN-landen voorstander is van zo'n verdrag. Het moet schendingen van mensenrechten en bedreigingen van stabiliteit tegengaan.

Om de wensen kracht bij te zetten, houdt Nederland woensdag in New York de bijeenkomst Dying for Action, samen met de ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib en de United Nations University. Volgens Verhagen hebben Nederland en andere lidstaten van de EU en de NAVO al criteria opgesteld voor hun wapenexport.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.