Home

Achtergrond 179 x bekeken

Nauwelijks verschuivingen in politieke peiling

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond kruipen CDA en PVV weer iets naar elkaar toe.

De PVV is nog steeds de grootste partij met 28 zetels, eentje minder dan vorige week en 19 meer dan nu in de Tweede Kamer.

Het CDA volgt met 26 zetels, een meer dan vorige week en een verlies van 15 in vergelijking met de laatste verkiezingen. Daarmee is het CDA nu evengroot als D66. Die partij behaalde bij de laatste verkiezingen nog 3 zetels. De peiling van zondag kent verder nauwelijks verschuivingen ten opzichte van vorige week. De ChristenUnie krijgt er een zetel bij en staat op 7 (6 in de Kamer). De SP verliest er een en komt uit op 14 (25).

De PvdA staat op 14 (33 in de Kamer), de VVD op 16 (21), GroenLinks op 13 (7), de Partij voor de Dieren op 3 (2), de SGP op 2 (2) en Rita Verdonk op 1 (1).

De Hond onderzocht ook hoe een aantal prominenten van grote partijen liggen als potentiële premierkandidaten. Daaruit komt naar voren dat de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) goed scoren, met een klein verschil zelfs beter dan CDA-leider Jan Peter Balkenende en PvdA-leider Wouter Bos. Een meerderheid van de ondervraagden wil volgend jaar al verkiezingen, in plaats van in 2011.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.