Home

Achtergrond

Najaarsbloeiende bolgewassen zijn fleurige toegift

De najaarsbloeiende bolgewassen stonden de afgelopen vijf weken centraal op de drie keuringen van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Meer dan vijftien verschillende gewassen werden daarbij getoond. Van de eerste keuring tot de derde keuring was de ontwikkeling van het seizoen goed te volgen. Op de eerste keuring waren er veel Colchicum’s en Crocosmia’s, op de laatste dag, afgelopen maandag, gaven de najaarsbloeiende Galanthus en Crocus het herfstaspect aan.

De fraaiste pot met najaarsbloeiende bolgewassen werd de gele Oxalis melanosticta ‘Ken Aslet’ van C.P.J. Breed. Hij scoorde maar liefst 9,60 punten en werd hiermee de best beoordeelde inzending van deze keuringen. Th. J. De Groot wist 9,50 punten te behalen met de eveneens gele Sternbergia angustifolia.

Opvallende inzendingen waren de twee najaarsbloeiende narcissen: één Narcissus viridiflora van C. Breed met kleine groene bloemetjes, goed voor 9,40 punten en één van H.M. Meeuwissen die de bezoekers trakteerde op een witte zaailing van N. miniatus/serotinus, die 9,20 punten kreeg. Naast de genoemde gewassen werd er een keur aan Cyclamen aangevoerd door Breed en De Groot. De Kaapse gewassen ontbraken ook niet, zodat de bezoeker kon genieten van Scadoxus multiflorus (Breed) en maandag zelfs van Haemanthus albiflos van De Groot.

Bij de afgesneden naarjaarsbloeiende bolgewassen voerden Crocosmia van Kwekerij Davelaar en Colchicum van Breed de boventoon. Davelaar wist met ‘Emily McKenzie’ 9,40 punten te verwerven, de hoogste beoordeling bij de vazen. Een vaasje Colchicum speciosum ‘Atrorubens’ van Breed en een vaasje Galanthus reginae-olgae van De Groot wisten 9,20 punten te behalen. De Goede Bloembollen liet een vaasje sierlijke, rode Bessera elegans zien en Chr.van der Salm liet de schoonheid van Eucomis met zaaddozen zien. De inzendingen zijn is nog vele dagen te zien bij CNB te Lisse.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.