Home

Achtergrond 35 reacties

NMV: wereldmarkt zuivel voor EU van weinig belang

Het produceren van melk voor de wereldmarkt heeft volgens de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) geen toegevoegde waarde voor Nederlandse veehouders.

“De export buiten de EU was in het eerste half jaar van 2009 alleen mogelijk met miljoenen exportsubsidies.” Belastinggeld dat volgens de NMV beter bestemd kan worden.
De bond baseert zich op cijfers van het Productschap Zuivel. De EU zou in het eerste half jaar van 2009 5,5 miljard kilo aan melkequivalenten hebben geëxporteerd. In diezelfde periode lag de EU-productie op 69 miljard kilo melk. Dat zou betekenen dat 7,9 procent van alle in de Europese lidstaten geproduceerd melk buiten Europa wordt afgezet. Volgens de NMV geven deze cijfers aan dat de netto export van de EU van geringe betekenis is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  als nederlandse boeren melk willen exporteren naar buiten de EU dan moeten ze hun markt ook openstellen voor melk van buiten de EU toe maar, kies maar, pijn doet het toch

 • no-profile-image

  anne

  Ik vind het van stuitende domheid om te denken dat Nederland of Europa een eiland is. De wereld wordt steeds kleiner. Grenzen worden steeds minder belangrijk, of de politiek het wil of niet. Het is gewoon de keiharde realiteit, door internet, goedkoper transport, multinationals die zich van grenzen niets meer aantrekken etc, etc.

  Het lijkt beter daar op in te spelen dan mensen op te roepen een achterhoede gevecht te voeren

 • no-profile-image

  Jantje

  Ik weet niet hoe het uiteindelijk verder moet, maar één ding weet ik wel. In dit kleine kikkerlandje met zijn natuur- en mileueisen, zijn veel te dure schaarse grond, en hoge loonkosten die zeer belangrijk worden als bedrijven meer dan 100 koeien gaan houden, zal het onmogelijk zijn om structureel voor minder dan 25 cent moet gaan melken. Zuivelfabrieken en retail geven daar helemaal niets om; die willen alleen zo veel mogelijk afzet en een zo laag mogelijke inkoopprijs!
  Even een simpele berekening:
  € 1,00 schuld per kg: aflossing (30 jaar en rente) 5,5 cent
  Arbeid € 40.000 voor 600.000 kg 6,5 ct
  Stallen etc minimaal 3,5 ct
  Ruw- en krachtvoer voor extra kg min. 11 cent
  Over de andere kosten zullen we het maar niet hebben...
  Veel succes allen met deze lage melkprijs en het verlangen om 150 of meer koeien te melken!

 • no-profile-image

  Europese boer

  Op de wereldmarkt zitten concurenten die minder dan een euro per uur verdienen. De kwaliteit is er soms naar.
  Willen we dat in Europa?

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Het wordt toch eens tijd dat de dames en heren van N M V eens leren rekenen, als ik hen goed begrijp dan mogen we alleen maar voor de lokale markt produceren.nou dan moeten er heeeel veel koeien droog gezet worden. Alles bij elkaar is het maar inhoud loos gekakel.Tot slot ze hebben er toch maar mooi voor gezorgd dat bij de consument op het net vlies staat, een stront ton bij het drinken van een glas melk

 • no-profile-image

  willem

  Welke arbeidsproductiviteit ? "De hoeveelheid melk per persoon aanwezig op het bedrijf" is mijns inziens een definitie die mank gaat. Als ik veel voer aankoop uit Brazilie heb ik minder werk, profiteer ik van de lage lonen in Brazilie en kan ik meer melk produceren dan wanneer ik zelf mijn voer verbouw. Ondertussen heb ik melk én voer geproduceerd. Wie heeft een hogere arbeidsproductiviteit ? Wat zeker is daarentegen dat degene die voer importeert en veel melk op één plek produceert veel meer transport bewegingen provoceert, energie verbruikt, plaatselijke milieubelasting veroorzaakt, etc. Voor het Bruto Nationaal Produkt (cijfertje) is dat interessant, voor onze samenleving op wat langere termijn is dat veel minder het geval.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  super optimist , Denk dat Pietje het toch aan het rechte eind heeft na 2015 gaat het quota eraf en gaat de melkveehouderij produceren tegen de marktprijs maar die zal zeker hoger liggen als die 10 cent , en wat betreft de sanering van de kleine boeren die is al heel lang gaande kijk maar eens om je heen wie er allemaal gestopt zijn ,inderdaad nu stopt er 4% perjaar dit kan nu wel eens wat versnellen in de komende jaren

 • no-profile-image

  stammie

  Nou leerdammer vrij arrogant om te denken dat de gene waar je het niet mee eens bent het dus wel verkeerd zou hebben begrepen, en ik denk dat hun conclucie's wel juist zijn. Het zou voor de Ned. melkveehouderij een ramp zijn als we niet meer buiten EU zouden mogen exporteren, en dan nog 1 punt wat is een kostendekkende melkprijs. Wat denk de nmv wat de quotumprijs gaat doen als we gegarandeerd 40 cent voor onze melk krijgen en het zeker is als het quotum er nooit meer af gaat. Ja dat zogenaamde Cannadese systeem is een prachtsysteem maar dan wel voor diegene die willen stoppen.

 • no-profile-image

  Boer

  Als de grenzen open gegooid worden ben je overal beter af dan in nederland. Echte ondernemers verkopen daarom hun hele hebben en houden nu het nog geld waard is en verplaatsen naar een plek waar ze de huidige Europese visie tot uitvoer kunnen brengen. Hans in Brazil weet vast nog wel wat grond te koop. Mischien is het mogelijk dit varkentje op een wat slimmere manier te wassen. Verburg zei laatst nog dat de productie nog "duurzamer" moet. Wacht even, het moet duurzamer,diervriendelijker en milieuvriendelijker. En dat alles voor een bedrag dat gemiddeld minder is dan de kostprijs. Mischien is het mogelijk dat in Europa op een duurzame milieuvriendelijke en diervriendelijke manier geproduceerd wordt. Europa zou dan kunnen zorgen als teken van waardering de Europese melkveehouderij daarvoor niet afgestraft wordt door goedkope imports uit landen die niet op het zelfde niveau produceren. Een andere optie is dat we net als de rest van de wereld afstand nemen van welzijn duurzaamheid en milieu, en zo goedkoop mogelijke melk produceren voor de wereldmarkt en kijken waar het schip strandt. De landbouwministers moeten zich realiseren dat ze een keuze moeten maken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste vd Zanden, op 5 oktober is voor mij driedubbel duidelijk geworden; dat het melkquotum na 2015. v.v.t. is(voltooid verleden tijd). Natuurlijk moeten mevr Sieta van Keimpema en haar vriendinnen en vrienden nog even nablazen op de Trompet!!!.Maar de kaarten zijn geschud. Wat mij ook duidelijk geworden is; dat FC en de Rabo al enkele onderonsje's achter de rug hebben. Mevr Fischer Boel,heeft gezegd;de vakbonden mogen hun gang gaan.Zowel mede als tegenwerken,zal zij niet doen!. Theoretisch zijn er nog mogelijkheden,dat is waar!!!. MAAR PRAKTISCH ZIE IK ALLEEN ONMOGELIJKHEDEN!!!!!... Wij krijgen een Strenge Winter!. Wie op korte termijn zijn kostprijs niet onder de 27 cent per liter krijgt,moet naar een alternatief zoeken!!!. Denkt o.g.t. M. vr. groet, piet

 • no-profile-image

  leerdammer

  Onderstaande lezers begrijpen het stukje niet helemaal. Nog geen 8% gaat de wereldmarkt op. Als we nu bereid zijn deze goedkope melk niet meer te willen produceren, kunnen we Europees gezien een kostendekkende melkprijs verwachten. Die 8% verpest de melkprijs voor de overige 92%. Daar gaat het om.
  Dus hoeven er geen 30% van de boeren te stoppen, maar zullen we met z'n allen 8% minder moeten gaan melken.

 • no-profile-image

  e.u.r.o melker

  doordat wij nationaal lid zijn van de eu ;dan moet je er ook voor zorgen dat er iets in de kelder ligt in de eu als er ooit iemand in de wereld gevoed moet worden.
  Is humaan verantwoordt;maar vraagt een financiel offertje (wat niet op zijn plaats is als dit door alleen de primaire sector opgebracht moet worden)immers alle europeanen hebben hier evenveel verantwoording in.

 • no-profile-image

  Hans

  Als je in het zuiden van Brasil 600 ha akkerland hebt, dan heb je in de winter 200 ha tarwe of gerst, en 400 ha
  groenbemester, zwarte haver of raaigras. Deze groenbemester zet je om in, of rundvlees, of melk. Zomers heb je mais, soja en bruine bonen, waarvan een gedeelte v.d. mais ingekuilt wordt die ook wordt omgezet in vlees of melk.
  In brasil leer je, om niet op één paard te wedden. In Nederland doet men dat wel, omdat grond en arbeid zo extreem duur zijn. Je kunt dat dan compenseren door extreem veel vreemd kapitaal te gaan gebruiken, maar dan ben je met een prijs onder de kostprijs wel het eerst aan de beurt. Je bent gewoon een hapklare hap voor bank en industrie. Overal in de wereld gaan landbouwprijzen op en neer, alleen Nederlandse melkboeren zijn daar super gevoelig voor, omdat ze, en verwend zijn met marktbescherming en subsidies, en vaak helemaal afhankelijk
  zijn van alleen de melkerij. Als je bij ons dan op tv ziet dat ze in de EU de melk over het land uitrijden, dan denken wij van "wordt toch een keer volwassen"

 • no-profile-image

  verbaasde

  Mocht dit verhaal al kloppen dan wil dat nog niet zeggen dat ook voor de NL veehouders het belang van de export buiten de EU klein is. NL exporteert juist vrij veel (een kleine 30%) naar landen buiten de EU. De NMV denkt toch echt niet dat de andere EU landen hun quotum gaan inkrimpen om plaats te maken voor deze melk? Volgens mij laten ze zich bij de NMV teveel influisteren door niet nederlandse vakbonden, die hebben heel andere belangen

 • no-profile-image

  jonge

  @leerdammer, vrij arrogant van je om te denken dat de rest van Europa minder gaat melken om daar Nederlandse melk te plaatsen. Ik zou zeggen, begin je proef in Frankrijk, eens even kijken hoever je daar met je gedachten komt.......

 • no-profile-image

  ikke

  8% inkrimpen is voor alle landbouwsectoren beter. Het probleem is echter dat iedereen bezig is met uitbreiden. Als ik om me heen kijk naar de melkveehouders dan bouwt iedereen grotere stallen om nog meer te melken. Het "geuk" is dat nu ne melk prijs slecht is, maar als deze een beetje beter wordt komt er direkt meer melk in de plaats van minder. Dus praten over minder produceren is onzin.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Superoptimist, je hoort bij de catogorie die er niet meer bij zal zijn in 2020. Jammer maar beste Piet heeft gelijk, of je het nu wilt aannemen of niet je voelt het wel.

 • no-profile-image

  super

  PIETJE pietje toch je bent nou toch echt aan de slinger. Na 2015 blijft het quotum of iets anders, of iedereen moet voor 10 cent gaan produceren en last but not least op jouw manier verdwijnen alle kleine boeren in sneltreinvaart en blijft er niets maar dan ook helemaal niets over van het gemoedelijke platteland.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Super Optimist,er moet (naar mijn mening) niets verdwijnen!. Er zijn Melkveehouders die met 50 melkkoeien een lagere kostprijs hebben,dan andere met 150 melkkoeien!!!.Dat mag u niet onderschatten!!!. Maar gemiddeld genomen is 1.000.000.kg. per bedrijf (of iets meer) de meest ideale oplossing. Dat betekent dat Jansen en Pieterse gaan Fuseren!!!.Bovendien gaan Optimist en Realist ook Fuseren!!!. Net als Friesland en Campina, begrijpt U ???.Aan die gedachte moeten wij nog even wennen,dat is waar.Zoiets gaat gebeuren,let maar op!. FC en de Rabobank zijn Ambitie-eus!!!.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  In theorie klopt het verhaal van meneer Leerdammer maar als de Nederlandse melkveehouderij structureel over het melkquota melkt dan denk ik niet dat je tegen de andere landen van de EEG kunt zeggen WE gaan 8% minder melken

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het gaat straks nergens anders over dan arbeidsproductiviteit van de ondernemer en het vreemd vermogen. Dat worden de onderscheidende factoren. De arbeidsproductiviteit is in NL nog altijd 2.5 keer zo hoog dan het Europees gemiddelde. Degenen die met beide benen op de grond zijn blijven staan en de vaste kosten op een redelijk niveau hebben zijn de blijvers. En dat wordt echt niet gegarandeerd door bedrijfsgrootte, integendeel. Het Rabo infuus wordt er een keer uitgetrokken als het genezingsproces te lang duurt.

 • no-profile-image

  Hans

  Als je voer wilt kopen uit Brasil, kun je het beter en goedkoper hier ter plaatse omzetten in melk.Eén liter melk transporteren kost vele malen minder dan al dat voer transporteren. En wat wou je nu zeggen over stront, energie, CO2 uitstoot, arbeid en de rest van het Bruto Nationaal Product?????????????????

 • no-profile-image

  boer

  als er 30 % van de melk naar de wereldmarkt gaat, en de nmv vindt dat dat overbodig is.
  Dat betekent dus dat nmv wil dat er 30% van de melkveehouders moet stoppen.
  wat is dan erger lto of nmv als belangenbehartiger???

 • no-profile-image

  bergop

  Wat zou het interesseren om voor quotum te moeten betalen als er genoeg melkgeld binnenkomt. Er wordt altijd geroepen van dat het quotumgeld buiten de landbouw gaat naar de bedrijfsbeeindigers, maar nu omdat er een slechte melkprijs is komen er miljoenen euro's niet binnen de landbouw.

 • no-profile-image

  melkrijder

  Mijneer leerdammer heeft gelijk ! Overige reageerders moeten even goed lezen wat mr. leerdammer schrijft.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Leerdammer,uit Overijsel. U herhaalt de conclusie van de NMV. Bijna 8% voor de EU is 50% voor Nederland!. Verder schrijft u en de NMV,met z'n alle(in de hele EU) 8% minder melk produceren en wij zijn uit de Problemen! Theoretisch kan het allemaal waar zijn,okee. Nu nog in de praktijk brengen!!!. Als Nederland Trendsetter wordt!,misschien komen er navolgers. Samenwerking met EMB,is dan verstandig denk ik(?) Succes!!!, Leerdammer!.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Maar ik denk dat het melkquota er toch vroeg of laat vanaf gaat en dat er geproduceerd word tegen wereldmarkt prijzen dit zal allemaal met pieken en dalen gebeuren . Al die dingen die nu bedacht worden hebben naar mijn mening geen schijn van kans , het parcours is al uitgezet alleen de Nederlandse melkveehouders moeten goed uitkijken dat de hindernissen niet te hoog worden . Hoe zie jij dat Piet ?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste ''Melkveehouder'',ik was enkele dagen in NL,daarom zo laat met mijn reactie. U bent niet dom en u weet wat u wilt. Dat is een goede zaak. U hebt ook een Toekomstvisie die onderbouwd is,ook dat is positief. U weet de Kosten en Baten van uw Bedrijf!!!,ook daar ben ik van overtuigd!!!. Ik ken uw omstandigheden niet, daarom kan en mag ik niet over uw Management oordelen. Maar ondanks alle alternatieven op energiegebied is het volgens mij vrijwel zeker dat de Energie op den duur een zeer dure factor wordt!!!. Of de Melk,Graan,Vlees enz. evenredig zullen stijgen, weten wij allebeide niet. Nu is op dit moment wel duidelijk dat in Nederland nog heel veel ambitieuse ondernemers zijn, die heel graag in NL hun expansiedriften willen bevredigen. Dat kan uitmonden in een moordende concurentie!!!... Tenslotte de Globaliesering is een feit!!!. Daarom zal het niet gemakkelijker worden in de EU. Doemdenken heeft geen zin, daar wordt niemand Gelukkig van!!!, maar een les trekken uit de ervaring van onze mede agrari-ers vind ik aanbevelenswaardig!!!... M.vr.groet,piet

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou Piet, ik denk ook wel eens over deze problematiek en zie dan meer kansen dan bedreigingen. Een simpel voorbeeld; waarom zouden deze schepen niet kunnen varen op biogas uit mest. Zo sla je meerdere vliegen in één klap. (Melk)vee kan in Nederland gehouden worden onder de klimatologisch meest gunstige omstandigheden. Zeker met de klimaatsverandering in het vooruitzicht. Haal de mineralen uit het buitenland, produceer hieruit in Nederland melk en/of vlees, transporteer op het gas uit de mest wat je terugbrengt naar het land waar de mineralen vandaan komen, en je heb al een aardig gesloten kringloop. Het grote knelpunt voor de toekomstige voedselvoorziening is (zoet) water en met name fosfaat waarvan de voorraden opraken, beiden het goud van de toekomst. Water hebben we in Nederland meer dan genoeg om ruwvoer te verbouwen. Fosfaat wordt door ons vee (ook varkens en kippen) dan meer dan genoeg geproduceert en het broeikasgas methaan uit mest(overigens gewoon gas) nuttig gebruikt. Goed voor het vee, economie, werkgelegenheid en het milieu. En het argument dat er dan meer geproduceert wordt dan het continent of lidstaat aankan snijdt geen hout, want dan lag de hele wereldeconomie vanaf morgen lam. Economie is op import en export gebaseerd. Al met al, als de politiek eindelijk (noodgedwongen) het licht in al deze (toekomstige) voordelen wat veehouderij in Nederland met zich mee kan brengen, maak ik me niet zo'n zorgen. Maar ja, politiek is korte termijn denken en populisme, en dat is de grootste bedreiging voor ons kikkerlandje.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Nmv begint steeds meer met oogkleppen op te lopen.iedereen heeft toch in de gaten dat landen die zelf nog importeur zijn hun eigen produktie niet willen verlagen dus wij zijn het haasje,terwijl wij de meeste moeite hebben binnen quotum te blijven,en dat de kostprijs nergens zo hoog is als in nederland zoals somigen hier beweren is natuurlijk onzin, in de meeste Europese landen schreeuwen de boeren veel harder dat zegt toch wel iets.Wij hebben hier gunstig klimaat,technische mogelijkheden 1000000 kg kg melk per vak is mogelijk quotum er af en wij kunnen heel lang meekomen, wie daar anders over denkt moet nu stoppen quotum prijs is nog belachelijk hoog.

 • no-profile-image

  realist

  Fryske boer slaap rustig verder (als je daar überhaupt nog tijd voor hebt met 1 miljoen liter quotum per persoon). Vertel mij eens hoeveel lager die kostprijs in Nederland is. De gegevens en feiten die ik uit Frankrijk en Duitsland heb, wijzen erop dat hun kostprijs zeker aan de onze kan tippen.
  Als je hun markt overspoelt met Nederlandse melk, zullen ze je er met harde hand uit werken en dan kunnen we onze melk op de wereldmarkt voor ca. 15 cent proberen te slijten.

 • no-profile-image

  Boer

  Jullie hebben gelijk Piet en vd zanden dat 8%minder melken recht voor de raap niet aantrekkelijk klinkt. Daarom kun je in plaats daarvan beter vragen aan de lidstaten wat ze er van vinden om pak 'm beet 30 tot 40% meer te beuren voor hun melk. Je moet het plan verkopen.Die 8 % komt later pas aan bod. Siem jan Schenk begon ook in zijn openingsrede over het quotemloze tijdperk niet met de vraag wat jullie er van vinden om te gaan melken voor weinig of geen inkomen. Dat verkoopt niet. Je geeft de boeren er een procentje bij en beloofd dat iedereen na 2015 zo veel mag melken als ie wil.

 • no-profile-image

  HG

  Ik denk dat Piet Slingerland zich ondertussen lachend op de knieen slaat; ik las in een ander artikel dat Polen subsidie gaat geven op eiwithoudende gewassen. Is natuurlijk voor hem weer een kostprijsverlaging. En aangezien er in Polen nog vele hectares braak liggen die voor weinig gehuurd kunnen worden is hij de lachende derde.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik denk van niet. Juist in perioden met flinke wisselingen komt de kracht van het gezinsbedrijf boven, de arbeidsproductiviteit van de ondernemer dus. NL heeft de grootste havens en agrarische bedrijven liggen hier relatief dicht bij, dus ook hierover heb ik weinig zorgen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Toch zal transport op termijn duurder worden,geachte ''Melkveehouder''. Daarom denk ik ook dat elke melkveehouder(all over the World) zich af moet vragen;wat kan ik zelf verbouwen om mijn vee zo goed en goedkoop mogelijk te voeden. Wij horen nu veel over de Megamelkers in de USA! en hun kwetsbare situatie. Hans en Willem begrijpen het dat korte wegen belangrijk zijn!. Binnen enkele jaren gaat U dat ook begrijpen!. Als U veel melkt maak dan een deal met een Akkerbouwer uit uw omgeving.Op den duur afhankelijk te zijn van overzee producten is niet zinvol.En als u nog jong bent emigreer uit Nederland!!!!!..... M.vr.groet, piet

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.