Home

Achtergrond 275 x bekeken

NBHV werkt aan voorstel over inspraak notering

Het bestuur van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) neemt over enkele weken een definitief besluit over de vraag hoe de inspraak bij de vaststelling van de Utrechtse varkensnotering wordt geregeld.

Dat meldt voorzitter Piet Thijsse naar aanleiding van de extra vergadering die donderdagavond in Nuland werd gehouden. Die vergadering werd belegd omdat er veel onvrede onder de handelaren was over het beëindigen van de inspraakmogelijkheid bij de vaststelling van de Utrechtse notering door het bestuur van de NBHV.

Tot voor twee weken werd de Utrechtse notering altijd vastgesteld in een openbare bijeenkomst op vrijdagavond in café de Posthoorn in Montfoort, waarbij de aanwezige handelaren achteraf commentaar konden geven. Vanwege de teruglopende belangstelling voor de bijeenkomsten besloot het NBHV-bestuur op 2 oktober de inspraakavonden in het café per direct te beëindigen.

Op de bijeenkomst in Nuland zijn verschillende ideeën geopperd en voorstellen gedaan om de inspraak te regelen. Volgens beurscommissielid Jaap de Wit was het algemene gevoel wel dat er een vorm van inspraak moet blijven waarop de beurscommissie zijn prijsbesluit kan baseren.

Nieuwe notering

Eén van de ideeën is om een groep van enkele tientallen handelaren aan te wijzen die de commissie vooraf gestructureerd van informatie gaan voorzien. Dat zou kunnen per fax of per e-mail of telefonisch.

NBHV-voorzitter Piet Thijsse geeft aan dat de komende weken zullen worden benut voor de uitwerking van een definitief voorstel, waarover de leden van de sectie varkenshandel van de NBHV zich kunnen uitspreken. Totdat het zo ver is zal de beurscommissie zelfstandig zonder inspraak achteraf de noteringen vaststellen.

De perikelen rond de Utrechtse notering hebben er toe geleid dat Unifar, een organisatie waarin varkenshouders samenwerken op het gebied van in- en verkoop een nieuwe notering voor levende slachtvarkens in de markt heeft gezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.