Home

Achtergrond

'NAVO doodt meer dan honderd strijders Taliban'

NAVO-militairen hebben in het weekeinde bij zware gevechten meer dan honderd strijders van de Taliban gedood.

Dat maakte de NAVO dinsdag bekend. Tijdens de gevechten sneuvelden acht Amerikaanse en twee Afghaanse militairen en een Afghaanse politieman.

Het was een van de grootste gevechten in de acht jaar oude oorlog. Honderd opstandelingen gewapend met machinegeweren en raketgranaten probeerden twee afgelegen buitenposten te overrompelen. Aan de gevechten deden tot zeshonderd opstandelingen mee, meldde het Afghaanse ministrie van Defensie.

Kabul zegt de regio weer onder controle te hebben. Lokale functionarissen zeggen dat de Taliban in de strijd dertien politiemannen en twee Afghaanse journalisten hebben gevangengenomen.

De buitenposten liggen in de oostelijke provincie Nuristan aan de grens met Pakistan. De bestorming begon zaterdag en de gevechten duurden in totaal dertien uur. De Amerikanen waren al van plan om de buitenposten te verlaten in het kader van een nieuwe strategie waarbij de focus komt te liggen op de bescherming van de bevolkingscentra. Aan de aanvallen namen volgens de NAVO behalve de Taliban ook strijders van de Hezb-i-Islami deel. Dat is de beweging van de voormalige moedjahedien en oud-premier Gulbuddin Hekmatyar.

Volgens de NAVO waren de verliezen van de Taliban veel hoger dan in eerste instantie werd aangenomen. Het bondgenootschap kwam tot de nieuwe cijfers na een gedetailleerd onderzoek van het slagveld.

Bij een aanval van de Taliban in de zuidelijke provincie Helmand zijn maandag tien Afghaanse militairen gesneuveld, aldus de Afghaanse militaire commandant van de regio dinsdag. Een onbekend aantal opstandelingen zou zijn omgekomen. Een zegsman van de Taliban zei dat het gevecht plaatshad op de snelweg van Helmand naar Kandahar. De rebellen hadden daar naar eigen zeggen een hinderlaag gelegd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.