Home

Achtergrond

NAK wil af van onderzoek sorteergrond bij pootgoed

De keuringsdienst NAK stelt voor de bemonstering van sorteergrond op aardappelcysten te schrappen met ingang van de pootgoedoogst van 2010.

Volgens de NAK is afschaffing verantwoord omdat vanaf 1 juli 2010 strengere EU-regels gelden voor aardappelmoeheid. De NAK onderzoekt jaarlijks zo’n zevenduizend monsters met grond dat vrij komt bij het sorteren van pootaardappelen. De NAK stelt voor dit onderzoek af te schaffen, tenzij importerende landen het eisen. Want vanaf 1 juli 2010 gelden strengere regels in de EU voor aardappelmoeheid. Percelen met een verhoogd risico op AM worden extra onderzocht voor er pootaardappelen geteeld mogen worden. Een partij pootgoed waarin aardappelcysten zijn gevonden wordt afgekeurd. Het reinigen van zo’n partij is niet meer toegestaan.

Onderzoek van sorteergrond is niet verplicht in de EU, ook niet in de nieuwe AM-richtlijn, motiveert de NAK het advies. Bovendien leidt het aangescherpte AM-beleid tot een gemiddeld lager besmettingsniveau in sorteergrond. Bovendien is het rendement van het onderzoek laag doordat weinig partijen met AM-cysten op deze manier worden opgespoord.

Terwijl de gevolgen voor een teler momenteel erg zwaar zijn als er dode cysten in de sorteergrond worden gevonden. Hij mag de aardappelen niet meer verkopen als pootgoed.

De NAK heeft ook een verzoek gekregen om de norm voor groene knollen in de klasse S op te heffen. De NAK is het hier mee eens omdat groenheid geen invloed heeft op de kwaliteit van het pootgoed. Het is volgens de NAK een cosmetische norm. Een verzoek om ook soepeler te zijn voor pootaardappelen met groeischeuren wijst de NAK af. Groeischeuren zijn volgens de NAK negatief voor het imago van Nederlands pootgoed.

De NAK heeft ook een verzoek gekregen om de regels voor erwinia iets te versoepelen. De NAK wijst dit voorstel af. Eind november nemen de vaste commissies van de NAK een besluit over de adviezen. Daarna is nog goedkeuring vereist van het ministerie van landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.