Home

Achtergrond 330 x bekeken

Motje paprikaboycot VS getraceerd tot bedrijf

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft de False Codling Moth herleid tot een Nederlands teeltbedrijf.

De PD onderzoekt hoe het motje - dat normaal alleen in Afrika voorkomt - in een partij Nederlandse chilipeper voor de Amerikaanse markt is terecht gekomen. Mogelijk is de besmetting via importpartijen opgetreden.

Het wegvallen van de afzetmarkt in de Verenigde Staten is voor paprikatelers en handel een grote domper. De afzet naar de Verenigde Staten is niet zeer groot, maar in voorgaande jaren bedroeg de uitvoer in oktober steeds tussen de 668 en 2.800 ton. Het besluit van de VS is een grote verrassing voor de Nederlandse exportsector. Nederland was niet gewaarschuwd. De inzet van de handel en het ministerie is om de paprika-uitvoer uit te sluiten van de boycot. De VS maken geen onderscheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.