Home

Achtergrond 6 reacties

Modern melkveebedrijf Friesland

In het Friese Achlum staat een prima verkaveld melkveebedrijf van 55 hectare met vrijwel nieuwe melkrobots te koop. De grond ligt allemaal rondom de boerderij. Het is uitstekende, vruchtbare grond.

Het bedrijf kan indien gewenst worden uitgebreid tot 77 hectare. In dat geval kan de huiskavel groeien naar 66 hectare. Tien hectare is nu in gebruik als maisland. Alle grond is gedraineerd, zegt Visser. De circa 75 koeien worden gemolken door twee melkrobots van DeLaval. De robots zijn in december 2008 geïnstalleerd.

De ligboxenstal (1988) telt in totaal 86 boxen. Daarvan zijn er 54 extra groot. De stal is volledig onderkelderd. Daardoor is er onder de stal ruimte voor 1.100 kubieke meter mestopslag. Daarnaast is er een jongveestal van 20 bij 12 meter. Deze stal telt 26 boxen en groepshuisvesting. Onder de jongveestal is 240 kubieke meter mestopslag. Het jongvee wordt nu overigens elders gehuisvest.

Het plan was het jongvee weer op het eigen bedrijf te gaan huisvesten. De bouwtekeningen voor een nieuwe stal, voor 220 stuks vee, lagen al klaar. De huidige veehouder gaat deze plannen echter niet meer uitvoeren. Hij gaat elders beginnen. Een ander melkveebedrijf dat al vele generaties in de familie is, komt vrij. De veehouder wil hier aan de slag en verkoopt daarom de huidige boerderij.

Op dit bedrijf in Achlum is verder nog een wagenberging van 20 meter lang en 12 meter breed. Bovendien is er nog een oud-Hollandse stal. Die is nu in gebruik als schapenstal. Hierin kunnen 200 schapen. Deze stal is, evenals de bungalow, gebouwd in 1969.

Het voer gaat in vijf sleufsilo’s: drie van 24 meter lang en 8 meter breed en twee van 12 meter lang en 8 meter breed. De woning is goed onderhouden en heeft dit jaar nog een nieuwe dakkapel gekregen, zegt Visser.

De belangstelling voor het melkveebedrijf is groot, zegt Visser. Zo groot dat de boerderij inmiddels onder voorbehoud is verkocht.

Meer informatie:
G. Visser Agrarische Bemiddeling, Gerrit Visser, 0517 – 39 38 88 of 06 – 22 41 91 31

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ja

  wat is hoby?

  en wat is overschating?

  graag uitleg want ik snap het niet

 • no-profile-image

  libbe

  Bij ons in Denemarken is 100ha met 1000000 kg melk en eenmans bedrijf.
  Gisteren zijn we nog geweest open bedrijf 425 ha 475 koeien 60stands draaimelkstal. toekomstplannen 1000 koeien Julli in nederland zijn veel te klein

 • no-profile-image

  red

  Leuk verhaal met een hoge mate van zelf overschating Maar verder geen waardevol bericht.
  Als er zo weinig te melden is dat zo'n verhaal erin moet, maak dan maar een blanco pagina

 • no-profile-image

  LIBBE

  DIT NOEMEN WIJ EN HOBY BEDRIJF

 • no-profile-image

  Boer

  In de states melken ze vaak duizenden koeien op een bedrijf. Hoewel deze bedrijven the economy of scale hebben gaan er toch veel op de fles. Zou het dan toch niet het aantal koeien zijn die je melkt wat het belangrijkst is? Mischien is het toch meer de hoeveelheid vreemd vermogen dat je hebt, hoe efficient je je middelen gebruikt, en de melkprijs.

 • no-profile-image

  Hans

  Uit Amerika notabene kwam al eens de analyse van Andy Skidmore, die had uitgezocht welke succesfactoren bepaalden of een melkveebedrijf rendeerde. Dit was onderzocht rondom New York.
  Niet bepalend:
  - aantal koeien / bedrijf.
  - melkproductie / koe.
  - voerkosten / liter (of koe).
  - aantal koeien / man.
  Wel een samenspel van deze bovenstaande factoren. Kortom, uitblinken op één onderdeel zegt niets over het resultaat.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.