Home

Achtergrond 266 x bekeken

Mobiliseer de Chinese vrouwen!

Chinese vrouwen doen de inkopen op de markt en verkopen er de producten, laat ze ook de marketing doen.

In China is de vrouwenemancipatie in bestuursgeledingen al niet anders dan in Nederland. In dorpen zitten vrouwen af en toe in het dorpsbestuur, maar ze leveren zelden de voorzitter. Bij coöperaties is het niet anders. Het gebrek aan emancipatie is een van de aspecten die Agriterra in zijn aanbevelingen voor een betere structuur onder de aandacht brengt. Onze Chinese vrienden lachen er soms verlegen om, maar na wat discussie weten ze allemaal wel een dorp of coöperatie te noemen waar een vrouw wél een bestuurlijke functie vervult. Dit zet geen zoden aan de dijk, maar het biedt wel een opening voor verdere discussie met de Chinese colleges. Ik schrijf ‘colleges’, want het is hier in China bijzonder belangrijk dat je je bij het juiste loket vervoegt. Als je te hoog in de bestuurlijke orde zit, komt het in de la en als je te laag zit, is er geen daadkracht.

Duidelijke taakverdeling

Steeds vaker gaan de mannen van de boerenfamilies naar de stad om daar geld te verdienen en doen de vrouwen het werk op het land en in het huis. Daarbij komt dat de vrouwen de inkopen op de markt doen, terwijl ook de verkopers vaak vrouwen zijn. Bij alle zes coöperaties die we bezochten, was de voorzitter echter een man. En in de verschillende besturen zaten nagenoeg geen vrouwen.

Stimulans voor besturen

De coöperaties kunnen de besturen een extra impuls geven door vrouwen te mobiliseren voor een bestuurlijke functie. Niet omdat ze vrouw zijn, maar omdat ze waarden en normen op een andere manier wegen dan mannen. Sociale aspecten worden bijvoorbeeld zwaarder gewogen. Besturen zullen er creatiever en evenwichtiger van worden. In China speelt echter nog een complicerende factor mee: wanneer vrouwen ‘zware’ bestuurlijke functies vervullen, worden ze sociaal bekritiseerd. Maar wat dat betreft zijn sommige organisaties in Nederland ook wel toe aan een Agriterra-project.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.