Home

Achtergrond 8 reacties

Mobiele stal voor kalveren

Kalveren kunnen volgens het jongste advies van DLV het beste in de buitenlucht opgroeien.

Voldoende frisse lucht is essentieel voor kalveren, maar tocht is funest. Alpuro Breeding heeft al jaren stallen voor buitenhuisvestig van kalveren. De firma heeft nu een nieuwe verrijdbare stal ontwikkeld: de mobiele eenlingboxenstal. De stal heeft vijf eenlingboxen en is te verplaatsen met een voorlader of met trekker. Daardoor kunnen de kalverhokken eenvoudig worden verzet als ze moeten worden uitgemest en schoongemaakt.

De mobiele stal is 5 meter lang, 2,5 meter breed en 2,25 meter hoog. "Door het lage overstekende dak hebben de kalveren geen last van regen of wind. Het is een prima huisvesting voor de jongste kalveren tot drie weken", zegt Herbert Bouwers van Alpuro Breeding.

De stal is standaard uitgevoerd met een geïsoleerd dak. Indien gewenst wordt de buitenkant van de stal bekleed met damwand. Bovendien is het mogelijk om een draaideur met windbreekgaas erbij te nemen.

Daarnaast heeft Alpuro nu ook een trio-kalverhok dat met een voorlader is op te pakken. Dit hok is groot genoeg voor drie kalveren en kan in de stal worden neergezet. De kalverhokken zijn zowel in vaste opstelling als op wielen verkrijgbaar. De nieuwe mobiele eenlingboxenstal is te zien in Hardenberg.


Stand 628

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  annegien,

  de meeste babys worden toch ook al na een paar weken naar het kinderdagverblijf gebracht, horen ze mijn inziens ook niet thuis

 • no-profile-image

  Annegien

  Schandalig, zo'n huisvesting voor de jonge kalfjes. Ze horen gewoon bij hun moeders, net als mensenbaby's. Verder zijn het 1-persoonsboxen en hebben ze slechts een 1x2.25 m. krappe behuizing en geen sociaal contact.

 • no-profile-image

  de boerin

  Hoi Annegien, en Elisabeth,
  Als jullie net als vroeger met je eigen melkkan - net als de rest van het dorp- 2 1/2 ltr verse rauwe melk per dag bij mij op de boerderij komen halen en daar een eerlijke prijs voor betalen laat ik mijn kalveren lopen waar jullie dat willen.
  Want dat blijft hetzelfde: de consument bepaald en betaald.

 • no-profile-image

  overgevoelig en gek

  Over het algemeen lopen kalveren in de frisse lucht bij de moeder. Zouden die boeren nu nooit het verschil gezien hebben hoe een kalf het doet aan de moedermelk en een in het mesthok?? Volgens mij kunnen ze ze beter mesten met verse koemelk, dan met alle schroot die ze nu krijgen. Melk brengt toch niks op, dus...leveren aan de kalvermesters ?En waarom gaan we meteen over op mensen in de discussie? De Boerin heeft gelijk, gewoon voor eerlijke produkten betalen, zodat de boer eerlijk t.o.v. zijn veestapel etc.kan produceren.

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Annegien is nog nooit op een boerderij geweest, laat staan in een stal.Volgens haar mogen de kalfjes dood getrapt worden. Kinderen krijgen en ophokken in een flat dat is pas erg.

 • no-profile-image

  Rob Ossewaarde

  Zozo lijkt wel een vakantieparadijsje voor die kalveren. Maar dan niet heus uiteraard, walgelijk gewoon, te walgelijk voor woorden. En dan het artikel beginnen met: Voldoende frisse lucht is essentieel voor kalveren. Kalveren bij de moeder laten dat is essentieel voor de kalveren. Wat is het toch een verderfelijke maatschappij met die bio-industrie. Dat is pas echt iets waar we zo gauw mogelijk vanaf moeten zien te komen.

 • no-profile-image

  Annegien

  @ Elisabeth: Ik ben van boerenafkomst en ben zo ongeveer opgegroeid in de koestal/schapenstal en paardenstal. Mijn opa was een kleine boer en de koeien liepen zo lang als het weer het toeliet lekker buiten met hun kalfjes. Op een gegeven moment gingen de kalfjes als ze wat ouder waren bij elkaar op het land. In de winter op stal was er groepshuisvesting voor de kalveren. Er is ook een mooi alternatief ontwikkeld voor groepshuisvesting van kalfjes; de iglo. Ziet er een stuk beter uit dan die isoleercellen. Ben het overigens helemaal eens over kinderen krijgen en ophokken in een flat. Beter is geen kinderen krijgen (slecht voor het milieu). Overigens worden de meeste flatkinderen bij mijn weten niet gevangen gehouden en worden ze regelmatig uitgelaten en gelucht.
  @ Boerin: Wij zijn het helemaal met elkaar eens!

 • koestal

  De beste stuurlui staan aan wal,de beste boeren zijn natuurlijk geen boer geworden,hebben een 5 daagse werkweek en denken met weemoed aan de tijd van Ot en Sien

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.