Home

Achtergrond 3 reacties

Ministers en boeren bijeen over melkprijs

In een poging de historisch lage melkprijs voor boeren op te krikken, komen ministers van Landbouw van de 27 EU-landen vandaag bijeen in Brussel.

De ministers bespreken enkele plannen, zoals het opzetten van een termijnmarkt voor zuivel. De handelsprijs voor melk is in een jaar bijna gehalveerd tot zo'n twintig cent per liter. Melkveehouders zeggen het dubbele nodig te hebben om uit de kosten te komen.

Buiten het vergadergebouw komen vandaag enkele duizenden boeren met tractoren weer betogen, meldde de European Milk Board (EMB). Belangenorganisaties zoals de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) eisen al maanden dat de EU meer doet tegen de lage prijs. Bij hun acties blokkeren ze wegen en gooien miljoenen liters melk op akkers.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Zou een termijnmarkt de melkprijs op een kostendekkend niveau houden?? De termijnmarkt voor aardappelen, granen, varkens etc. heeft voor deze producten de prijs ook niet op peil gehouden.
  Melkveehouders laat u niets wijs maken door de pluche zitters, zij hebben een goede waarde vaste melkkoe en daarnaast een termijnmarkt voor vrijkomend pluche.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Han uit Meshovsk en ''Melkveehouder'', ik deel jullie mening. Toch is mij afgelopen week duidelijk geworden,dat in de Toekomst alleen de Boer die over voldoende eigen Vermogen beschikt,zelfstandig mag ondernemen. De rest mag zoals ''Melkveehouder''het formuleerde loonslaaf worden van zijn/haar Kredietgever!!!. groetje's piet

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat Han. Misschien dat men dat wel wil, een kostendekkend niveau. Maar we weten allemaal dat in dit rekensommetje meestal niet de arbeidsvergoeding en zeker niet de rente op het eigen vermogen wordt meegeteld. Dat de ministers me maar eens een sector noemen waar de producent beter is geworden van een termijnmarkt. Ik zie de bui al hangen; banken die je verplichten voor een bepaald bedrag in te stappen waardoor je als loonslaaf verder mag. En het ergste is nog dat de prijsvorming voor de "vrije melk" verziekt wordt. Precies zoals met de aardappelteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.