Home

Achtergrond 3 reacties

Minder mussen, zwaluwen en sperwers in stad

Het gaat slecht met de stadsvogels.

De afgelopen twintig jaar is meer dan de helft van alle soorten broedvogels die in de stad leven in aantal afgenomen. Dat blijkt uit de Stadsvogelbalans, die de Vogelbescherming vrijdag bekendmaakte.

Voor sommige vogelsoorten is de stad het belangrijkste leefgebied. Veranderingen, zoals sloop en stadsuitbreiding, zijn echter vaak in het nadeel van vogels. Zo verdwijnen nestplaatsen voor gierzwaluwen in hoog tempo en staan de huismus en de kuifleeuwerik zelfs op de Rode Lijst van bedreigde vogels.

In tegenstelling tot de broedvogels gaat het met de wintervogels beter. De vogelsoorten die alleen in de winter in de stad rondvliegen en dus geen nestje bouwen in ons land, zijn in aantal redelijk stabiel, aldus de Vogelbescherming.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Martin

  Tijd om eens plaatsen in de stad aan te wijzen waar de vogels zich mogen huisvesten in de zomerdag.

 • no-profile-image

  gert

  Natuurlijk,burgers willen geen rommel of vogelpoep bij hun huis,de dakpannen worden vaak dichtgestopt,bij nieuwbouw wordt er ook voor gezorgd dat er geen vogels meer onder de dakpannen kunnen,de bewoners zijn vaak wel lid van de vogelbescherming,alsof de vogels daar wat aan hebben

 • no-profile-image

  Leen

  Af en toe een persberichtje lanceren. Ongeacht de inhoud goed voor het veiligstellen van bestaansrecht en fondsenwerving.

Of registreer je om te kunnen reageren.