Home

Achtergrond

Minder maar wel bijzondere vogels waargenomen

Vogelspotters hebben zaterdag in ons land tijdens de EuroBirdwatch 2009 veel minder vogels geteld dan vorig jaar.

Vogelbescherming Nederland schat dat niet eens 200.000 vogels zijn waargenomen, veel minder dan de ruim 600.000 bij de telling een jaar geleden. Dat heeft een woordvoerder zaterdag gemeld.

Een soms stormachtige zuidwestenwind zorgde ervoor dat met name zangvogels moeilijk tegen de wind invlogen. De spotters werden wel, vooral aan de kust, een aantal keer aangenaam verrast. Zo zagen zij grauwe peilstormvogels, die voornamelijk boven zee vliegen en normaal gesproken alleen aan land komen om te broeden. De meest opmerkelijke waarneming was die van een vale peilstormvogel. Volgens de zegsman zijn deze behoorlijk bedreigd en leven ze vooral in het Middellandse Zeegebied.

Dit jaar waren op 120 telposten tussen de 1200 en 1500 spotters in touw. De posten waren verspreid op het zogenoemde trekvogelpad; een lange wandelroute van 380 kilometer van Bergen aan Zee tot de Duitse grens bij Enschede.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.