Home

Achtergrond

Minder geld voor goede doelen

Bijna de helft van de goede doelen verwacht dat dit jaar de inkomsten zullen dalen als gevolg van de financiële crisis.

De fondsen zijn geraakt door de gedaalde beurskoersen, terwijl mensen bezuinigen op hun uitgaven aan goede doelen. Dit blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC), dat vandaag is gepubliceerd.

De goede doelen zelf worden niet geraakt door de lagere inkomsten. Driekwart van de organisaties verwacht dit jaar minstens evenveel aan de goede doelen te besteden als in 2008. Zij zullen interen op hun vermogen of gaan bezuinigen op de kosten.

Volgens Martin Bauman van PwC bewijzen de goede doelen dat zij in het verleden een verstandig beleid hebben gevoerd, waardoor zij nu over buffers beschikken waarmee ze de moeilijk tijden kunnen overbruggen. Hij vindt het goed dat zij hun uitgaven aan de goede doelen op peil houden. "Juist in tijden van crisis ontstaat een grotere behoefte aan het werk dat charitatieve organisaties doen.''

De meeste liefdadigheidsorganisaties denken ook de komende jaren nog last te ondervinden van de crisis. Maar na het slechte beursjaar 2008 zien zij de beurs nu wel weer aantrekken.

Bijna de helft verwacht dat zij meer subsidie zullen krijgen. Dat geldt met name voor internationale hulporganisaties. PwC vindt dat opmerkelijk omdat het budget voor ontwikkelingshulp is gekoppeld aan het bruto nationaal product (bnp).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.