Home

Achtergrond 218 x bekeken 6 reacties

Milieuorganisaties tegen kassen in Zuid-Holland

Vijf milieuorganisaties in Zuid-Holland maken bezwaar tegen de aanwijzing van twee nieuwe glastuinbouwgebieden in Zuid-Holland.

De organisaties zijn tegen het realiseren van kassengbieden in Oostflakkee en Kaag en Braasem. Volgens de samenwerkende organisaties is de provincie te pragmatisch geweest in het aanwijzen van de gebieden. "Er is maar één facet uitgelicht, namelijk het ruimtegebruik. Daar is in 2002 het discutabele getal 5.800 hectare aangehangen. Maar in de tussentijd zie ik dat de tuinbouw enorm innoveert en concentreert. Je moet je afvragen of er wel zoveel vraag is naar 300 of 400 hectare," vindt Ellen Verkoelen van Milieufederatie Zuid-Holland namens de samenwerkende organisaties.

Ze wijst op de schaalvergroting en effectiviteit van de tuinbouwsector. "Het gaat niet om 5..400 of 6.200 hectare. De vraag is wat we nodig hebben. De hardheid van dat getal is toe aan verfrissing. Hoe kan het anders dat we die Zuidplaspolder nog niet hebben volgebouwd? Kennelijk gaat de groei niet zo snel als werd verwacht."

Verkoelen wil een discussie op gang brengen over of en waar glastuinbouwgebieden moeten worden gerealiseerd. "Voor verspreid glas staat vast dat die een plaats moeten vinden. En als blijkt dat de tuinbouw behoefte heeft aan meer ruimte, dan vindt u mij aan uw zijde."
Volgens Verkoelen zijn de beide zoeklocaties dan geen optie. "We plukken al voortdurend aan het Groene Hart en een locatie in Oostflakkee is de dood in de pot. Ik denk dat aansluiten aan bestaande concentratiegebieden beter is."

De milieuorganisaties vinden de tussenrapportage van de provincie te één-dimensionaal. "Alleen het sectorbelang is meegenomen, een integrale visie ontbreekt." Volgens Verkoelen ontwikkelt de tuinbouw zich toe naar een industrie. "Moet je dan niet nadenken over hoe je dat in moet richten." Ze erkent dat Greenport en andere concentratiegebieden daar een voorbeeld van zijn, maar vindt dat er veelal een regionale invulling aan wordt gegeven.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henric vd Krogt

  Leen,

  bedankt voor deze opbouwende en goed onderbouwde bijdrage.

 • no-profile-image

  Leen

  Om te beginnen kun je je afvragen in hoeverre er daadwerkelijk behoefte is aan glasgroente daar deze al teveel wordt geproduceerd en weinig waard is en om over de smaak maar te zwijgen.De indruk is dat er meer de nadruk ligt op het terugleveren van energie aan het net en dat houd in dat er nu wordt belicht bij een buitentemperatuur van 18 graden en dat met de ramen wagenwijd open!! Goed voor de opwarming van de aarde, vooral zo doorgaan des te eerder is alles naar de klote!!! Stoppen met deze narigheid en eet gewoon wat het seizoen biedt!

 • no-profile-image

  neem liever

  typisch Nederlands, blijven onderzoeken tot je een ons weegt. Na 40 jaar onderzoek, nog steeds aan het onderzoeken, met daarnaast een onderzoek waarom het onderzoek toch zo lang heeft moeten duren.

 • no-profile-image

  thomas

  Leen is het prototype van een gefrusteerde beroepszeiker die maar wat kreten slaakt, dit soort jongens maakt het leven nu zo ingewikkeld.
  Leen get a life

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Ja leen,helemaal mee eens.Minder produceren,meer landbouw voor natuur.
  Plus een verbod op het uitzenden van programma's waarin we mensen zien met honger.Die zijn er namelijk niet,wij hebben eten zat.Stroom hebben we ook niet nodig,we importeren gewoon kernenergie uit Frankrijk,ook goed voor de CO2 uitstoot.Wat bied het seizoen ons eigenlijk in de winter?Als we niks importeren?Aardappels en wiite kool?
  Het is makkelijk lullen als je een volle supermarkt gewend bent.

 • no-profile-image

  gert

  Milieuorganisaties willen alleen maar natuur,het voedsel haal je gewoon in de supermarkt

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.