Home

Achtergrond 1976 x bekeken

'Mijnakker' in Rusland

René Kremers wil www.mijnakker.nl op de kaart zetten in Rusland. Met een aantal partners wil hij een actieve promotiecampagne voor precisielandbouw en ketenmanagement.

Ik heb als koeienboer het bedrijf van Igor Volodin (www.agrico-cis.ru) in Voskresensk bezocht. Igor werkt al jaren samen met Agrico en is hun agent in Rusland en Kazachstan. Naast import van pootaardappelen vermeerdert Volodin 150 hectare Agrico-aardappelen op zijn eigen boerderij. Daarnaast is hij onder meer dealer van Miedema, AVR en Propak packing machines.

Varkens, koeien én aardappelen

Een koeienboer die een akkerbouwer bezoekt. Het lijkt vreemd, maar in Rusland is het heel normaal dat bedrijven veel land hebben en naast granen ook aardappelen telen en kippen, varkens en koeien houden. Zo ben ik ruim een jaar geleden gevraagd om een delegatie uit Rusland iets te laten zien over de varkenssector. Samen met de Russen ben ik bij Topigs, Weda en Nawi op bezoek geweest. Het resultaat was dat ik werd gevraagd als adviseur voor hun ontwikkeling in de graanteelt. Ze wilden groeien van 50.000 hectare naar 500.000 hectare. Om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen, ben ik gaan zoeken naar moderne technologie om enigszins controle te krijgen over dieselverbruik en opbrengsten.

Mijnakker.nl in Rusland

Via enig zoekwerk kwam ik in contact met Frans Bastiaansen van Basfood, de leverancier van mijnakker.nl. Nu zijn we bezig om deze website op de kaart te zetten in Rusland. Samen met Leon van der Wekken van Agritech Profi, Christian de Vries (www.dvias.com), Igor Volodin en nog een aantal partners wil ik een actieve promotiecampagne opzetten voor precisielandbouw en ketenmanagement. Het is leuk om aardappels variabel en kaarsrecht te poten, maar als je pootgoed gebruikt dat voor de tiende keer is nageteeld, of als je de aardappels in de schuur laat wegrotten, heeft het geen zin.

Verwend in Nederland

In dit kader ben ik op bezoek geweest bij Igor Volodin en ik moet zeggen: het was een interessant bezoek. Vooral omdat ik ook betrokken ben geweest bij andere aardappelprojecten. Igor heeft zijn logistiek goed voor elkaar. En dat kunnen de meeste aardappelbedrijven niet zeggen. Het is in Rusland erg lastig om land rondom de opslag te krijgen. Wat dat betreft zijn we in Nederland erg verwend. Afstanden van vijf tot vijftien kilometer zijn geen uitzondering. Daarom worden de aardappels gerooid in zestien tons Miedema Kipwagens en vervolgens overgeslagen in Van der Peet onderlossers, omdat de bewaring op twintig kilometer afstand ligt. De meeste Russische bedrijven doen dat met kleine vrachtwagens. Maar die zijn omgerekend duur in verbruik. Bovendien kost dat meer arbeid en is het onbetrouwbaar.

Lage transportkosten

Op Igors land worden de aardappelen gescheiden in drie fracties; grote voor consumptie, kleine voor pootgoed en kluiten. De aardappels worden met grote vrachtauto’s naar de opslag gebracht. Pootgoed en een deel van de consumptie gaan in kisten, worden bewaard en worden vervolgens kleinverpakt. Op deze manier kun je op grote afstand van de opslag telen met lage transportkosten.

Agrico in Rusland

Na het bezoek aan Igor ben ik met een handelsmissie, onder leiding van de nieuwe ambassadeur Ron Keller, in Jekaterinburg en Chelabinsk geweest. De minister van landbouw van de regio Jekaterinburg begon zijn toespraak met het noemen van een aantal succesvolle projecten die ze in de regio samen met Nederlandse partners gedaan hebben. Daar werden weer Agrico en de toenmalige big boss Frans Holstein geroemd voor het goede werk. Zowel in de praktijk als bij de overheid heeft Agrico een goede naam opgebouwd. Dankzij deze goede naam gaat er jaarlijks veel pootgoed vanuit Nederland naar Rusland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.