Home

Achtergrond 3 reacties

Microkrediet bereikt armste boeren niet

Microkredieten zijn een populair middel om boeren in arme werelddelen te helpen, maar de kredieten blijven buiten bereik van de armste boeren.

Dat stelt econoom Guush Berhane van de Wageningen Universiteit na onderzoek in Ethiopië. Banken verlenen microkredieten vaak aan groepjes boeren. Als een boer zijn aflossing niet meer kan opbrengen, blijft de schade voor de bank beperkt.

Berhane constateert echter dat arme boeren in droge gebieden huiverig zijn voor deelname aan een groepslening, uit angst voor misoogsten na droogte. Die droogte treft vaak alle boeren in een bepaald gebied, waardoor de gezamenlijke schuld groter wordt en de kans op toekomstige kredieten afneemt.

De econoom ondervroeg voor zijn promotieonderzoek vierhonderd boerenhuishoudens op het platteland van Ethiopië. Met slimmere aanbiedingen kunnen banken de arme boeren toch bereiken, aldus de wetenschapper. Zo kunnen microkredieten meer toegespitst worden op de individuele situatie van elke boer.

Microkredieten werken namelijk wel, aldus Berhane. Boeren die een lening krijgen, verdienen meer en knappen onder meer hun huizen op.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Nog veel te doen voor Maxima

 • no-profile-image

  wim

  voor maxima een makro krediet???

 • no-profile-image

  Leen

  Ja! Een microkrediet voor een stulpje in Mozambique zeker?

Of registreer je om te kunnen reageren.