Home

Achtergrond

'Melkveehouders kunnen scherper zijn op jongvee'

Uit economische kengetallen blijkt dat er grote verschillen zijn op melkveebedrijven in efficiëntie en rendement zijn.

In deze tijd is het verbeteren hiervan de hoogste prioriteit door de levensproductie per koe te verhogen. De vraag is echter: hoe dit te bereiken?

Er zijn maatregelen mogelijk die voor de hand liggen, maar waar niet bij wordt stilgestaan. Een gezonde koe die lang en vooral probleemloos meegaat, begint bij een gezond kalf, zegt Hanneke van der Leij van Arts & Dier, een van de grote praktijken in de noordelijke provincies.

Gezond jongvee is essentieel, maar melkveehouders geven vaak de meeste aandacht aan hun melkkoeien. Het jongvee schiet er soms wel eens bij in, terwijl daar de basis wordt gelegd voor sterke melkkoeien die in staat zijn lang en veel te produceren. "Daar kunnen ze scherper op zijn."

Ook de voeding rondom droogstand is belangrijk. De meeste ziekten zijn voedingsgerelateerd en ontstaan rondom de transitieperiode, zoals melkziekte. Hierover organiseert Arts&Dier donderdag 5 november een melkveesymposium tijdens de Rundvee Relatiedagen met als titel: "Lage melkprijs? Scherp ondernemen!"

Diverse sprekers leggen dan uit wat de melkveehouder zelf kan doen om gezondheid van zijn dieren te verbeteren. En zo moeilijk hoeft het niet te zijn om de duurzaamheid op het bedrijf te verhogen. Melkveehouder René de Jong vertelt hoe dat hem binnen enkele jaren is gelukt. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij h.vanderleij@artsendier.nl.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.