Home

Achtergrond 559 x bekeken

Meer varkensmestexport

Varkensmest is de meest gexporteerde mestsoort. Dat blijkt uit mestexportcijfers van Dienst Regelingen. Het is voor het eerst dat er meer varkensmest wordt gexporteerd dan pluimveemest.

Tot 1 september van dit jaar is 587.667 ton varkensmest gexporteerd. Dat is 13 procent meer dan de totale export van varkensmest in 2008. De gehyginiseerde varkensmest wordt hoofdzakelijk in Duitsland afgezet.

De export van pluimveemest nam in 2009 aanzienlijk af. Met 450.200 ton pluimveemest ligt de export 34 procent achter ten opzichte van de totale export in 2008. De daling van pluimveemestexport komt vooral door de pluimveemestverbrandingscentrale in Moerdijk. Hier wordt een groot deel van de mest verbrand die eerder gexporteerd zou worden.

Daarnaast heeft de lagere kunstmestprijs een negatief effect op de export van dierlijke mest. Buitenlandse akkerbouwers kiezen hierdoor eerder voor kunstmest dan voor dierlijke mest uit Nederland.

De totale mestexport ligt dit jaar voor ten opzichte vorig jaar. Tot 1 september van dit jaar is er 1,76 miljoen ton mest gexporteerd met 21,4 miljoen kilo fosfaat en 27,8 miljoen kilo stikstof. Tot 1 augustus van vorig jaar werd 1,1 miljoen ton mest gexporteerd.

De export van rundveemest ligt dit jaar 39 procent achter ten opzichte van de totale export in 2008. Dat komt door de goede inlandse afzet. De export van paarden- en overige mestsoorten is met 450.700 ton 40 procent lager.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.