Home

Achtergrond

Meer militairen ontslagen om drugsgebruik

Het aantal militairen dat wordt ontslagen vanwege drugsgebruik neemt toe.

Jaarlijks gaat het om ongeveer zeventig gevallen. In 2008 waren het er 79 en de eerste helft dit jaar ging het al om 47 ontslagen.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Defensie. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde vrijdag een bericht hierover in het AD. De krant kreeg de gegevens na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Tussen 2005 en juni 2009 ging het in totaal om 318 militairen. Omgerekend is dat één ontslag per zeshonderd militairen. Bij de luchtmacht wordt relatief het vaakst drugs gebruikt: drie op de duizend werknemers. Bij de landmacht, het grootste krijgsmachtonderdeel, vielen de meeste ontslagen:193.

De regel is dat militairen na gebruik van harddrugs onmiddellijk worden ontslagen. Dat overkwam dit jaar onder anderen turner Yuri van Gelder, omdat hij cocaïne gebruikte. Bij softdrugs volgt eerst een waarschuwing en bij een tweede keer alsnog ontslag.

Volgens de militaire vakbonden AFMP en Acom vallen de aantallen nog mee gezien het totale aantal werknemers. Wel denken ze dat dit slechts het topje van de ijsberg is en dat veel gevallen niet boven water komen. Daar maken ze zich zorgen over, omdat drugs en het militaire vak niet samengaan. "Dat is onbestaanbaar. Je gaat met wapens om en daar passen drugs niet bij'', zegt Acom-voorzitter Jan Kleian.

Ook AFMP-voorzitter Wim van den Burg vindt drugsgebruik zijn onacceptabel, ook als dat alleen in het weekend gebeurt. Het leidt volgens hem makkelijk tot een verslaving, vooral als er traumatiserende ervaringen of stress in het spel zijn. Wat hem betreft zou Defensie kunnen helpen om van de verslaving af te komen, bijvoorbeeld als de betrokkene het probleem zelf zou melden.

Het strikte beleid zoals Defensie dat nu voert, kan volgens Van den Burg ook tot misbruik leiden. Onwillige militairen zouden onder hun contract uit kunnen komen door drugs te gebruiken of dat te veinzen. Defensie herkent deze signalen overigens niet, zei een woordvoerster.

De bonden wijzen erop dat Defensie structureel op drugs wil gaan controleren, maar dat hiervoor nog vaste regels moeten worden afgesproken. De voorbereidingen voor deze controles zijn nog dit jaar klaar, meldde Defensie vrijdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.