Home

Achtergrond 2 reacties

Meer graan voor bio-ethanol

Het graanverbruik voor de productie van bio-ethanol kan in de EU binnen enkele jaren groeien naar 13,6 miljoen ton graan.

Dat is ruim twee keer zoveel als de 6 miljoen ton die afgelopen seizoen is verbruikt voor de productie van biobrandstof. Dat blijkt uit berekeningen van deze krant. Volgens de European Bio-ethanol Fuel Association (eBio), de branchevereniging van bio-ethanolproducenten, heeft de EU momenteel een productiecapaciteit van 6.362 miljoen liter bio-ethanol per jaar. Daarvan wordt ongeveer 3.100 miljoen liter geproduceerd uit graan. Daar zou jaarlijks 8,5 miljoen ton graan voor nodig zijn, maar een aantal installaties ligt stil.

Volgens eBio krijgen de ethanolfabrieken die in aanbouw zijn gezamenlijk een productiecapaciteit van 2.174 miljard liter. Daarvan wordt 1.889 miljard liter geproduceerd uit graan, waar nog eens 5,1 miljoen ton graan voor nodig is. In de EU stijgt de bijmengverplichting voor biobrandstof volgend jaar naar 3,25 procent. In 2013 wordt dat 5 procent en in 2020 is dat 10 procent. Veel ethanolfabrieken komen volgend jaar in productie. Als alle productiecapaciteit wordt benut is jaarlijks 13,6 miljoen ton graan nodig.

Volgens de Europese Commissie is het afgelopen seizoen 6 miljoen ton graan verwerkt tot biobrandstof. De EU produceert dit jaar 293 miljoen ton graan. De ethanolproductie heeft de wind in de zeilen. De bijmengverplichting stijgt, de is graanprijs laag en suiker is duur. Daardoor kan Braziliaanse ethanol, dat van suiker wordt gemaakt, minder goed concurreren met Europese ethanol.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    frans

    ja wachtende zo is het met alle boeren klagen en kermen maar de opritten van hun riante huizen zijn te klein om al de mercedessen en bmw"s te kunnen bergen en maar klagen en weer een subsidie die door de belastingbetaler(werkman/vrouw )opgebracht moet worden ze kunnen nederland beter ontpolderen dan zijn ook die kosten weg

  • no-profile-image

    Wachtende op

    Eindelijk,de olieprijzen zijn al gestegen en nu nog de graanprijzen en mijn nieuwe Mercedes zal binnenkort voor de deur staan. Waarom ook niet eigenlijk?

Of registreer je om te kunnen reageren.