Home

Achtergrond

Mbo'ers mogen studie later kiezen

Leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) krijgen langer de tijd om te kiezen welke opleiding ze gaan doen.

Als ze op het mbo komen, kunnen ze eerst kiezen voor onderwijs waarin onderdelen van meerdere beroepsopleidingen aan bod komen, bijvoorbeeld techniek, zorg of handel. Later in hun studie kunnen ze hun keus verfijnen.

Dat heeft de ministerraad vandaag besloten. Nu kunnen jongeren die van het vmbo naar het mbo gaan niet altijd even goed kiezen voor een studie. Als ze er later achterkomen dat ze een foute keuze hebben gemaakt, is de kans groter dat ze er helemaal de brui aan geven. Studenten die spijt krijgen van hun keuze kunnen ook als ze overstappen naar een andere studie vertraging oplopen en met administratieve rompslomp te maken krijgen.

Daarom moet voor mbo'ers in de beroepsopleidende leerweg de invoering van zogeheten opleidingsdomeinen de overstap vanuit het vmbo gemakkelijker maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.