Home

Achtergrond 192 x bekeken

Mammoeten en hyena's leefden op de Maasvlakte

Bij zandwinning op de Noordzee voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte zijn deze maand mammoetbotten met vraatsporen gevonden.

Onderzoekers stelden donderdag dat het om een unieke vondst gaat, omdat dit bewijst dat hier circa 11.500 jaar geleden hyena's leefden die zich tegoed deden aan de reuzenolifanten.

Wetenschappers vermoedden dat al langere tijd, maar niet eerder was dat zo duidelijk aangetoond. Ook zijn er botten gevonden die door mensen zijn bewerkt. De deskundigen noemen ook dat opmerkelijk, omdat dit aantoont dat mensen in het gebied leefden.

Tijdens verschillende ijstijden bestond de Noordzee niet, maar was het gebied tussen het huidige Nederland en Engeland een steppeachtig landschap. Daar leefden onder andere kudden wolharige mammoeten. Vissers vinden met regelmaat mammoetbotten en -kiezen in hun netten. De nu gevonden resten komen uit diepere grondlagen, waar door zogenoemde sleephopperzuigers is gebaggerd voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Bovendien is begin oktober een viskotter ingezet om zoveel mogelijk botten te verzamelen.

Tijdens de zoektocht werd een linkerdijbeen van een wolharige mammoeten van 132 centimeter gevonden, waarschijnlijk het langste dijbeen van dit dier dat ooit in Nederland is aangetoffen. Daarnaast kwamen ook gebeenten van reuzenherten, wilde paarden, rendieren, steppenwisenten en edelherten boven water.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.