Home

Achtergrond

Machine voor nauwkeurige bestrijding opslag in bieten

De leerstoel Agrarische Bedrijfstechnologie van Wageningen Universiteit heeft een machine ontwikkeld die automatisch aardappelopslag verwijdert uit bieten met een nauwkeurigheid van 95 procent.

Bovendien werkt het apparaat ook ìn de bietenrijen. Onderzoeker Ard Nieuwenhuizen, inmiddels werkzaam bij PRI (Plant Research International), promoveert 13 oktober op een proefschrift over het automatisch verwijderen van aardappelopslag. Het apparaat heeft een nieuw spuitsysteem, zegt Nieuwenhuizen. "De machine kijkt per vierkante centimeter wat een aardappelplant en wat een bietenplant is. Een micro-sprayer brengt een paar dikke druppels gel met daarin een herbicide op de aardappelplant. Dit systeem veroorzaakt geen drift."

Hierin wijkt het apparaat, waar nog geen naam voor is, af van de Weed-it. Dit apparaat is ontwikkeld door het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR). Nieuwenhuizen: "De Weed-it ziet alleen verschil tussen grond en plant en werkt daardoor alleen tussen de rijen. Het apparaat werkt ook ìn de rijen. Dat is tot nu toe niet eerder gelukt."

Bij de opslagbestrijding gaat 5 procent van de bieten verloren. Nieuwenhuizen: "De machine is daarmee net zo veilig voor de bieten als machinaal schoffelen of een volveldsbespuiting. Bij een volveldsbespuiting vallen zwakke planten af. Onderzoek heeft uitgewezen dat met de hand schoffelen ook leidt tot een uitval van 3 tot 10 procent van de bieten."

Nieuwenhuizen zoekt samen met het bedrijfsleven mogelijkheden voor vervolgonderzoek. "Analyses wijzen uit dat de terugverdientijd enkele jaren bedraagt. We willen de machine robuuster maken. Ook willen we het geschikt maken voor toepassing in andere gewassen waarbij het meer soorten onkruid aanpakt."

Of registreer je om te kunnen reageren.