Home

Achtergrond 229 x bekeken

Limburg telt dit jaar weinig boeren met surplussuiker

Bij de toewijzing van het suikerquotum voor volgend jaar blijken dit jaar in Limburg weinig boeren meer dan 30 procent boven hun quotum te leveren.

"Boeren die toch surplussuiker hebben, kunnen het beste dit jaar afrekenen", zegt John Schoonbroodt, hoofd agrarische dienst bij CSV Covas. "Ze kunnen dan volgend jaar iets anders planten op de plek van de suikerbieten."

De oogst van suikerbieten verloopt verder voorspoedig. In Limburg is het gemiddelde suikerpercentage na zeven weken campagne 17,5 procent. "Het gaat harstikke goed", zegt Schoonbroodt. "Als de fabrieken nog meer hadden kunnen verwerken zou er per dag nog meer weggaan. Ze draaien op volle toeren."

De hoogste suikerpercentages worden nog steeds in het zuidwesten van Nederland gehaald. Daar is het gemiddelde na zeven weken ongeveer 18,5 procent. "Ook bij de cichorei verloopt de oogst heel goed. Daar draait de fabriek ook op volle toeren", zegt Schoonbroodt.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.