Home

Achtergrond 4 reacties

Lidstaten betalen 99 miljoen euro aan superheffing

De Europese lidstaten die hun quotum het afgelopen seizoen hebben overschreden moeten in totaal 99 miljoen euro aan heffingen betalen.

Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van de Europese Commissie, zo meldt het Productschap Zuivel. Vorig jaar bedroeg het totale heffingsbedrag 340 miljoen euro.

De overschrijders zijn Italië, Nederland, Oostenrijk, Cyprus en Luxemburg. Italië voert de lijst aan met een overschrijding van 1,5 procent. Nederland volgt met een overschrijding van 1,4 procent. Oostenrijk overschrijdt zijn quotum met 1,2 procent, Cyprus met 1 procent en Luxemburg met 0,6 procent. Nederland en Italië nemen gezamenlijk 312.247 ton van de 348.400 ton overschrijding voor hun rekening.

Ook wat de rechtstreekse verkoop van melk aan de consument betreft hebben Italië en Nederland hun quotum overschreden. Het gaat in totaal om 7.500 ton, waarvoor een heffing betaald moet worden van 2,1 miljoen euro.

Totale melkproductie

De totale melkproductie in de EU tijdens het afgelopen quotumjaar lag 4,2 procent onder het quotum. EU commissaris voor landbouw Mariann Fisher Boel zegt dat ondanks de quotaverhoging in 2008/2009 de productie nagenoeg dezelfde is als vorig jaar. "Aangezien de productie meer dan 4,2 procent onder het quotum ligt, is het duidelijk dat de lage prijzen die de afgelopen maanden af bedrijf werden genoteerd, niets te maken hebben met de geleidelijke afschaffing van de quota."

Voor het verkoopseizoen 2008/2009 bedroeg het totale quotum voor leverering aan zuivelfabrieken 143 miljoen ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Hey ecconoom, er is niemand die je tegen houdt om minder te produceren. Maar wat doet de gemiddelde veehouder, zelfs nu melkt hij nog boven zijn quotum.

 • no-profile-image

  Econoom

  Wat te denken van vraaguitval en crisistijd? Als het quotum verlaagd was zouden de prijzen zeker gestegen zijn.

 • no-profile-image

  veehouder

  Aangezien de productie meer dan 4,2 procent onder het quotum ligt, is het duidelijk dat de lage prijzen die de afgelopen maanden af bedrijf werden genoteerd, niets te maken hebben met de geleidelijke afschaffing van de quota."
  Hoe dom ben je als je dat denkt. Er is meer gemolken en minder vraag dus overschot op de markt. Geen verevening meer dan was die 348.000 ton ook niet gemolken. Die zit nu waarschijnlijk in interventie

 • no-profile-image

  berend van der wal

  ik vind dit te gemakkelijk.
  als je te duur wordt vervallen er markten
  en dan moet het quotum weer omlaag.
  en zo gaat het maar door

Of registreer je om te kunnen reageren.