Home

Achtergrond 5 reacties

Lichtend Frans voorbeeld

De manier waarop Frankrijk met de wet in de hand de grote supermarktconcerns aanpakt, zou Nederlandse boeren en voedingsbedrijven ook wel bevallen en terecht. De balans is doorgeslagen.

Leveranciers die niet meer domweg genoegen hoeven te nemen met elke opgedrongen korting op de verkoopprijs of andere niet altijd even redelijke eisen van de supermarkten. In Frankrijk kunnen de producenten zich voortaan verweren tegen de oppermachtige supermarkten, dankzij een nieuwe wet. De overheid heeft al honderden contracten tussen voedingsbedrijven en supermarkten doorgenomen en daar allerlei onevenwichtigheden in aangetroffen.

De Franse voedingsbedrijven zijn niet de enige die bij de supermarkten in de tang zitten en misschien niet het ergst. Toch moet niet direct worden verwacht dat producenten elders in de EU ook hulp krijgen van de wet. Daarvoor zijn de cultuurverschillen te groot. Zelfs een onafhankelijk toezichthouder als de NMa laat het handelen voor een flink deel bepalen door de nationale cultuur en tijdgeest.

Redding kan wel komen uit Brussel. Eurocommissaris Kroes zou net als de Franse autoriteiten de vinger moeten leggen bij de onevenwichtigheden in de supermarktcontracten. Tot nu toe weigert ze dat.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jacob

  Nederland laat zijn eigen boer en tuinders in de kou staan. Ze worden in enkele jaren leeg gegraait! Ziet Kroes dit niet of wil ze het niet zien?

 • no-profile-image

  k.i.s.s

  Als je de gemiddelde prijs van het voedselpakket uit de supermarkt koopt in frankrijk dan is dat ettelijke % duurder en dus is er meer marge te verdelen t.o.v. nederland

 • no-profile-image

  Han

  Jacob jij suggereerd dat Nederland zijn boeren in de kou lat staan. Is dit misschien bewust, om zo meer macht te krijgen over deze groep vrije jongens en hun ruimte. Wie honger heeft, is kneetbaar en wil om te overleven wel dingen doen, die hij anders zou blijven weigeren. Welke boer is voor het zaaien van onkruid (randen beheer) of welke boer zit te wachten op de opvang van minder validen. Als deze taken minder geld opbrachten dan landbouw, denk ik dat er geen boer intuinde. De opvang van minder validen bij de boer kost minder dan door een profesionele organisatie en de bloemetjes aan de randen van de sloten kosten ook meer als de overheid dat moet doen.
  Een net niet versopen landbouw is kneedbaar voor de bureaucraten en zal alles doen om te overleven.

 • no-profile-image

  meine

  40% markt aandeel is veel te veel macht voor een groot grutter in een klein landje als nederland

 • no-profile-image

  melkveehouder

  In Nederland speelt vooral het CDA een zeer kwalijke rol bij deze zaak. Ze blijven aan de hand lopen van de grote multinationals en retail bedrijven. Ze laten de traditionele familie bedrijven in de land en tuinbouw gewoon kapot gaan. Onbegrijpelijk, en kortzichtig. Atsma maakt zich drukker over televisieprogramma's zoals lingo en onder weg naar morgen, waarschijnlijk omdat daar kiezers mee te winnen, een in en in trieste zaak.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.