Home

Achtergrond

Lelies matig aan de prijs

Alle hoofdgroepen van de lelies leverden ten opzichte van vorige week 1 cent minder op, met uitzondering van de Orientals die op de veilingen 1 cent beter werden betaald.

Bij de aanvoerdaling van 23 procent in de Aziaten was dat bij die productgroep een tegenvaller. De andere productgroepen bleven vrijwel stabiel in aanbod, in tegenstelling tot vorig seizoen. Nu stonden er bijna 15 procent minder Longiflorums, 20 procent minder Aziaten en 4 procent minder Orientals.

De aanvoer van LA’s was een kleine 10 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde week. De prijsvorming was vorig jaar al niet best maar kwam nu overal rond de 20 procent lager uit. Met uitzondering dan van Lilium Longiflorum die met ruim € 0,35 een kleine stuiver is verbeterd.

FloraHolland Aalsmeer zag de ontwikkeling in de veilgroep Orientals deze week gelijk aan voorgaande week. Deze week werden er relatief zeer veel lichtere lelies aangevoerd tegen lage prijzen. Het was duidelijk dat er via de directe afzet weinig viel te verkopen gezien de aanvoer van een aantal kwekers die normaal bemiddelen. Hierdoor is het erg moeilijk om de prijsvorming te vergelijken met verleden jaar.

In de vestiging Aalsmeer van FloraHolland werden de zwaardere roze Orientals over het algemeen redelijk goed gewaardeerd met uitzondering van ‘Merostar’. Die komt over het algemeen wat lengte te kort, evenals veel van de aangevoerde ‘Siberia’. Extra ‘Siberia’ wist prijzen te realiseren tot boven de Euro en ‘Casablanca’ liep op tot € 1,40. ‘Santander’ spande de kroon met prijzen tot boven de 3 euro.

FloraHolland Naaldwijk zag de kleuren geel en oranje nog steeds onder druk staan bij de Aziaten en LA-hybriden. Rood en roze haalden nog prijzen tussen de € 0,40 tot € 0,60. De Orientals waren gewild, vooral zware kwaliteit vonden gretig aftrek en behaalden prijzen boven de euro. ‘Siberia’ tot € 1,36, ‘Universe’ tot € 1,26, ‘Casa Blanca’ tot € 1,23, ‘Willeke Alberti’ tot € 1,20 en ‘Robina’ tot € 1,40.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.