Home

Achtergrond

Landerd bezorgd over grote besmetting Q-koorts

Burgemeester Willy Doorn van Landerd (Noord-Brabant) heeft minister Gerda Verburg (Landbouw) om aanvullende maatregelen gevraagd bij een geitenhouder in de gemeente.

Op het bedrijf is vermoedelijk meer dan 90 procent van duizenden geiten besmet met Q-koorts. Het bedrijf ligt op korte afstand van enkele woonkernen, schrijft Doorn in een brief aan de minister. "De aanwezigheid van de Q-koortsbacterie kan enorm zijn. Deze omvangrijke besmetting verontrust mij zeer'', schrijft de burgemeester. Ze vraagt met spoed om een reactie van de minister.

Doorn wil ruim voor het begin van het lammerseizoen de garantie dat maatregelen zoals vaccinatie of alternatieve verwerking van mest werken, anders eist ze rigoureus ingrijpen. Ze noemde daarbij expliciet het ruimen van bedrijven zoals gebeurde tijdens bijvoorbeeld de varkenspest.

Landerd is zwaar getroffen door Q-koorts. In de gemeente zijn 206 zieken geregistreerd. De grote besmettingshaard is sinds september bij de gemeente bekend na een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). De dienst deed bij vier bedrijven onderzoek en trof de bacterie op twee locaties aan. Op de grote geitenhouderij bleken 37 van 40 onderzochte geiten besmet. Waar het bedrijf precies ligt, wil de burgemeester niet zeggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.