Home

Achtergrond 16 reacties

Landbouw kan bijdragen aan crisisherstel

De landbouwsector kan bijdragen aan het herstel van de Nederlandse economie.

Dit heeft LTO Nederland ingebracht in een rondetafelgesprek over Crisis- en Herstelwet. Land- en tuinbouw beschikken vanouds over een grote veerkracht. In combinatie met de betekenis die de sector heeft voor de economie kan ze aanzienlijk aan het economisch herstel bijdragen, heeft de organisatie vanavond aan de Tweede Kamer overgebracht.

LTO is een van de vele organisaties en experts die vanavond en morgen meedoen aan rondetafelgesprekken in de Kamer over de Crisis- en Herstelwet. Het ontwerp daarvan is door de minister-president op Prinsjesdag ingediend. In november debatteert en beslist de Tweede Kamer over het wetsontwerp. Er wordt spoed achtergezet.

LTO heeft ook het belang benadrukt van een wijziging van de Natuurbeschermingswet. De wet verhindert nu in veel gevallen uitbreiding van bedrijven in de nabijheid van Natura2000-gebieden. Wijziging van de Nb-wet is onderdeel van het nu ingediende wetsontwerp. Dat voornemen moet dan ook met kracht worden uitgevoerd, vindt LTO, waardoor boeren ofwel van een Nb-wetvergunning worden vrijgesteld danwel deze gemakkelijker kunnen krijgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ex lto,er

  lto waarom vraag je niet om eerlijke prijzen voor je boeren?

 • no-profile-image

  henk

  LTO is dat niet net zoiets als staatsbosbeheer, bedoelen ze dat dan misschien met dat de landbouw kan helpen. alles natuur

 • no-profile-image

  henk

  We gaan ons handje weer ophouden in Brussel.

 • no-profile-image

  toon

  Harm, jij slaat de spijker op z,n kop. De landbouw is niet rendabel en zal daardoor niet bij kunnen dragen aan een econoisch hertstel. Er zal toch eerst geld verdiend moeten worden. Je moet je niet belangrijker maken dan je bent. Probeer eerst maar eens orde te maken in je eigen winkel.

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Kerstman, je kan wel regels versoepelen, maar om te investeren moet er eerst geld zijn.
  en dat is er niet, dat is het eerste probleem.
  LTO zweert bij symptoombestrijding. Terwijl alleen het elimineren van de oorzaak de kwaal wegneemt.
  Landbouw is als een oude Deere of Inter dieselmotor, ze knokken tot de laatste slag terug, maar zonder diesel komen zij zelfs stil te staan..

 • no-profile-image

  kerstman

  Geachte negatievelingen,

  Ik lees dat LTO vindt dat de Nederlandse land- en tuinbouw een grote bijdrage kan leveren aan herstel van de economie en dat zij in dat kader vraagt om de regels voor bedrijfsontwikkeling her en der te versoepelen. Wat is er mis met dit verhaal? Volgens mij zijn de vakbonden het hier zonder meer mee eens. Elkaar zwart maken in discussies en verdeeldheid zaaien, zoals helaas gebruikelijk op dit forum, draagt in ieder geval niet bij aan het economisch herstel en is koren op de molen van lieden die geen belang bij een sterke landbouwsector hebben.

 • no-profile-image

  Henk

  Een goed voorstel van de NMV. De vakbonden zijn actief en zijn deskundig.
  LTO heeft dit nu ook door, succes, de vakbonden staan achter je denk ik. Zij zullen LTO niet afkraken om een boterham te verdienen!

 • no-profile-image

  Jan

  Jammer dat LTO nu het voor veel ondernemers te laat is pas inzien dat ondernemers in de landbouw een heel grote rol hadden kunnen spelen bij economisch herstel. Mede door de rol van LTO glijden we verder af,terwijl de andere lidstaten waar Natura 2000 niet zo streng is omgezet, weer meer economische groei hebben. De NMV heeft de juiste feiten onder de aandacht gebracht, maar is stelselmatig de mond gesnoerd, zoals altijd...

 • no-profile-image

  Harm

  Ik denk dat mede door het LTO, de rek er uit is bij de landbouw. Wel zijn boeren altijd bezig met investeren. En investeren is belangrijk voor herstel. Investeren betekend dat er produkten gemaakt moeten worden, dat geeft werk en werk geeft salaris. Dat betekend weer bestedingen door de burgers, zodat er weer meer geproduceert kan worden. Helaas zullen die bestedingen van de burger niet bij de boeren terecht komen, aangezien onze produkten steeds onder de kostprijs in de schappen liggen. Daar moet dus ook iets aan veranderen. Boeren sparen het geld niet op, die blijven investeren. Betaal ze een goede prijs voor hun produkten, en ze hebben geen subsidies etc nodig.

 • no-profile-image

  anne

  Henk, fascinerende reactie. NMV komt in het hele verhaal van herstelwet niet voor en iedereen weet dat NMV bij natura slechts aan de zijlijn staat, in ieder geval hier bij ons. Hooguit de argumenten van LTO nakauwen. Gewoon goede zaak dat LTO zich zo ingezet heeft om ook landbouw onder de herstelwet te brengen. Ik hoop alleen maar dat het aantal vrijstellingen dat hierdoor mogelijk is niet tot een handjevol beperkt blijft.

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Zo LTO, en hoe gaan we dat doen? Maar weer ja-knikken tegen anderen, zodat zij door van de landbouw te profiteren kunnen investeren??
  Of gaan we nu echt eens voor een gezonde toekomst voor de landbouw zorgen, met goede prijzen, en zonder subsidies en premies waarvan je niet zeker weet of ze er het volgende jaar nog zijn?

 • no-profile-image

  gert

  Ze denken dat de landbouw als Haarlemmer olie werkt

 • no-profile-image

  Lizzie

  ......beschikken over grote veerkracht , m.a.w. u kunt eerst uw bedrijf nog een tijdje opeten en als het betergaat met de economie , laten we de prijzen het liefst zo ,en worden de landbouwers weer bedankt.

 • no-profile-image

  Leen

  Had de mestwetgeving gelijk even ter sprake gebracht. Door het verschralingsbeleid (fosfaat) gaat bij ons de bodemvruchtbaarheid naar de knoppen. Maar goed, ik zie bij LTO alleen maar stuiptrekkingen.

 • no-profile-image

  b.e.l.a.nghebbende

  De vorige week berichtte deze courant dat onze minister van:LNV geld vrijgemaakt had om adviseurs de landbouw te ondersteunen om beter te boeren.
  Ik heb daar geen reactie op gezien van LTO?
  immers de banken(die het geld innen bij de geldscheppers)liggen allang aan het staats infuus en de landbouwers(geldscheppers)krijgen een advies/een scan om te zien of zij nog niet een beetje meer/beter en goedkoper kunnen werken.
  Hier had ik van lto verwacht dat wel iets meer te halen was als een asprientje?

 • no-profile-image

  pete

  nu zijn we weer goed genoeg zeker! Eerst hebben ze ons niet nodig en nou dat ze verrekken kunnen wij ze weer uit de stront trekken.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.