Home

Achtergrond 192 x bekeken

LTO Glaskracht wil subsidie voor onrendabele top WKK

LTO Glaskracht wil dat de overheid de onrendabele top voor WKK's afdekt met de SDE-regeling (Stimulering Duurzame Energie).

Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten pleitte daarvoor tijdens Horti Fair. Volgens hem blijkt uit een second opinion van onderzoeksbureau CE Delft dat minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken het besluit om geen subsidie toe te kennen, op onjuiste berekening baseert. Zij kwam op basis van een rapport van ECN tot de conclusie dat afdekken met SDE-gelden niet noodzakelijk is.

Glaskracht dwong via de Tweede Kamer echter een second opinion af en concludeert nu dat er onjuistheden in de berekeningen van ECN staan. Op grond daarvan stelt de bond dat Van der Hoeven alsnog over de brug moet komen om onrendabele WKK's te subsidieren. Telers verdienen de investeringskosten niet terug nu elektriciteitsprijzen laag zijn.

Voor dat deel willen tuinders comppensatie. WKK is namelijk duurzamer dan ketelstoken. Een SDE-subsidie kan dan als vangnet dienen. Bovendien denkt Glaskracht dat tuinders de subsidie structureel nodig hebben, als zij moeten concurreren met grote kolencentrales die elektriciteit opwekken. De organisatie strijdt daarom tegen de bouw van enkele nieuwe grote kolencentrales.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.