Home

Achtergrond 254 x bekeken 1 reactie

LOG's blijken vaak valkuil

De landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) lijken in de praktijk eerder een valkuil dan een kans.

Dat zei Dirk Duijzer, directeur Food en Agri van de Rabobank, vandaag tijdens de opening van de Landbouwvakbeurs 's-Hertogenbosch.

De LOG's zijn aangewezen als gebieden waar de intensieve veehouderij zich zonder al te veel problemen zou kunnen ontwikkelen. In de praktijk blijken deze juist actiegroepen te mobiliseren, waardoor het vaak gemakkelijker is voor bedrijven om buiten de LOG's verder te ontwikkelen dan er in, aldus Duijzer. Hij rekent er op dat de politiek vasthoudt aan het ingezette beleid van LOG's.

Hij adviseert varkenshouders zo open mogelijk hun omgeving tegemoet te treden. "Vroeger kon je beginnen met een vergunning aanvragen, tegenwoordig moet je eerst in je omgeving draagvlak zoeken", legt hij uit. "Wees open. Vertel waar je mee bezig bent, dat je streeft naar duurzame oplossingen. Sta open voor de wensen van de omgeving en speel er op in. Als je dat draagvlak hebt kom je met je bedrijfsontwikkeling vooruit."

Duijzer adviseert varkenshouders niet mee te gaan in emotionele discussies. "Blijf bij je eigen lijn. Hou vast aan je thema's en ga in gesprek. Het probleem is er. Het is vaak beter om de emoties eerst tot rust te laten komen."

De Rabo-topman noemt imago­verbetering een belangrijk aandachtspunt. Hij roept belangenbehartigers op gezamenlijk op te trekken richting de politiek en overheid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    spotvogel

    Ik ben het helemaal eens met de heer Duijzer. Draagvlak en imagoverbetering zijn wezenlijke componenten om veel van de bestaande problematiek hanteerbaarder te maken. In twee dossiers ("de Pestvogels van Veerman" en "Wachten op de Pandemie") heb ik in 2006 - 2008 onder andere de fricties mbt de intensieve pluimveehouderij uiteen gezet. Als ik dan dezer dagen over de 42kilo vleeskuikens per m2 lees, dan zakt ook mij het moede hoofd in de schoot! Dat gebeurde overigens ook al tijdens het symposium Stallen in het Landschap op 24 juni jl, over de ruimtelijk-visuele invulling van het LOG-beleid. Er was geen enkele aandacht voor dieren en dierenwelzijn! Daar is dus nog een flinke inhaalslag te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.