Home

Achtergrond

LOG zet gemeente voor dilemma

Lokale bestuurders hebben moeite nationale doelen goed te communiceren naar burgers.

Dat blijkt vooral bij de uitvoering van landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s). Dit zegt onderzoeker Gerard Breman van Wageningen Universiteit (WUR) na een onderzoek naar het LOG en Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst.

Breman onderzocht in opdracht van het gemeentebestuur van Horst aan de Maas, waar Grubbenvorst onderdeel van is, het besluitvormingsproces. Bestuurders met een brede visie zien volgens Breman vaak te laat in dat verstandig nationaal beleid op lokaal niveau in de ogen van burgers erg negatief uitpakt.

"De belevingswerelden verschillen enorm. Bestuurders zien een verstandige concentratie van functies en lasten, en het vrijspelen van natuurgebieden elders, Voor lokale bestuurders is het een duivels dilemma."

Burgers tonen in de beginfase vaak weinig belangstelling in nieuwe plannen, aldus Breman, waardoor bestuurders pas laat begrijpen hoe burgers erover denken. "En die zijn vaak alleen geïnteresseerd in hun persoonlijke, directe belang."

Pas wanneer de bouw bijna begint, komt betrokkenheid en ontstaat protest. "Deels komt dat door desinteresse van burgers in lokale politiek, maar ook doordat gemeenten plannen lang abstract houden. Gemeenten moeten beter leren communiceren."

De gemeente besluit in probleemgevallen vaak extra onderzoek te laten doen. "Dat is olie op het vuur, want alles wat in opdracht van de bestuurders gebeurt, is in de ogen van opponenten verdacht."

Of registreer je om te kunnen reageren.