Home

Achtergrond

LEI: verhoging van pachtprijs valt 34 euro lager uit

Het invoeren van de plafonds van de pachtprijsverhoging zorgen voor een daling van de maximale pachtprijsverhoging met 34 euro per hectare.

Dat zei Jan Luijt van het landbouweconomisch instituut LEI tijdens een bijeenkomst over het pachtnormenstelsel in Den Haag.

In het huidige systeem zijn twee plafonds ingesteld om de schommelingen in de pachtprijs af te toppen. De pachtprijs op basis van de grondbeloning mag maximaal 10 procent boven de regionorm liggen. Dit geldt voor 22 procent van de pachtgronden. De verhoging van de hoogst toelaatbare pachtprijs daalt hiermee van 100 naar 75 euro per hectare.

Het plafond van een maximale pachtprijs van 2 procent van de vrije grondprijs heeft effect op 14 procent van het areaal verpachte grond.Deverhogingvandehoogst toelaatbare pachtprijs daalt door deze aftopping van 100 tot 79 euro per hectare.

De beide plafonds samen zorgen ervoor dat de pachtprijs van een kwart het areaal wordt afgetopt. De verhoging van de hoogst toelaatbare pachtprijs daalt hierdoor van 100 naar 66 euro per hectare. Het pachtareaal vormt met oppervlakte van 400.000 hectare 20 procent van de Nederlandse landbouwgrond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.