Home

Achtergrond 3 reacties

Kwart van geitenbedrijven besmet met Q-koorts

Op dit moment zijn 80 van de 360 geitenhouderijen in ons land besmet met Q-koorts.

Dat meldde de Gezondheidsdienst voor Dieren gisteren in het tv-programma Nova. Tot nu toe waren dit jaar vier geitenhouderijen besmet verklaard. Roel Coutinho van het RIVM maakte bekend dat de ministers van landbouw en volksgezondheid nu willen dat het RIVM scenario's gaat uitwerken aangaande verplaatsing van bedrijven, en de kosten daarvan.

Coutinho pleitte al eerder voor verplaatsing of sluiting van bedrijven. Tot vandaag was daar geen politiek draagvlak voor. Hij denkt dat de maatregelen consequenties zullen hebben voor de hele geitenhouderij. "Vaccinatie zal waarschijnlijk geen oplossing zijn voor de Q-koorts."

Verder blijkt uit onderzoek van Nova dat bij het ministerie van landbouw veel meer dan vier besmette bedrijven bekend waren het afgelopen jaar. Op nog eens 41 bedrijven zijn dit jaar besmette geiten aangetroffen. Maar op bureaucratische gronden zijn deze 41 niet als besmet aangemerkt, en werden geen maatregelen opgelegd.

Het verplaatsen van dieren van besmette naar niet-besmette bedrijven is tot op de dag van vandaag mogelijk. De verspreiding van de bacterie kan onverminderd doorgaan. Naar verwachting zullen de tachtig bedrijven die uit het nieuwe onderzoek als besmet naar voren zijn gekomen pas over vier weken te maken krijgen met beperkende maatregelen.

Zie ook: 'Nova belicht Q-koorts maar van één kant'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bezorgde burger

  Met 'verplaatsing van bedrijven' wil Coutinho op een nette manier zeggen dat deze bedrijven verplaatst moeten worden naar een gebied waar geen mensen wonen. Ergens in de woestijn bijvoorbeeld.
  De economische belangen gaan in dit geval over lijken.

 • no-profile-image

  Patrick

  Laat ik er van uitgaan dat niemand Q-koort wil hebben, ook de bedrijven niet en ook de mensen niet. Blijft een feit dat het er is. Blijft een feit dat LNV onder Verburg weerderom economische belangen bovenstelt. Het "'ongemak' werd verzwegen, bedrijven werden niet bekend gemaakt, en er waren meer bedrijven 'besmet' dan aangenomen.
  Dit is niet accepteerbaar. Mensen gaan dood, kinderen gaan dood door deze ziekte en we verdoezelen het, en zijn te laat. Ook het inzicht is niet goed. Altijd maar weer hopen dat het overgaat en het ongemak van iets benoemen is het probleem. Je kunt stellen dat Roel van RIVM en Gerda van LNV persoonlijk deze doden op hun geweten hebben. Dat is simpel en is verwijtbaar gedrag bij deze mensen, en juist in hun positie van verantwoordelijkheid hebben ze niet thuisgegeven. Ze moeten de gevangenis in langdurig, en ook financiel aansprakelijk gesteld worden. Het inzicht mag nooit zijn dat de belasting betaler de problemen gaat oplossen. Nee dit is een intensief probleem van de sector en zal daar geregeld moeten worden. Meer zorgen heb ik over de laksheid en dus geen en verkeerd inzicht, dat wil zeggen en volgende keer gaat het weer zo.
  Pijnlijk en volgende keren zullen gaan komen. Niemand wil dit, dat ruimen en ziektes, maar Nederland zal iets moeten doen aan haar houdersystemen. Maar ik verwacht weer niets van LNV, van CDA en die verwende LTO en de boerenbonden. Laat ik het zo zeggen wat de mentaliteit is. Een vrouw loopt met haar kind in de winkelstraat en haar kind struikeld en valt hard, echt hard op de grond, knie kapot en veel schrik. Zij begint te huilen en schreeuwen van de pijn. De moeder zegt door het ongemak van het schreeuwen van het kind in een drukke winkelstraat. Stil kind, het doet niet zeer, kusje erop en niet huilen.
  Maar het is ontkennen van de werkelijkhied, en de reactie is door het ongemak van zoveel kijkende mensen. Wat zij zou moeten doen is, kind in de armen nemen en zeggen, tuurlijk doet het zeer, schreeuw maar even lekker hard, laat je tranen van schrik de vrije loop. Na 10 minuten is ze rustig en kan weer rustig vooruit. Die moeder maakt niets uit wat het publiek denkt en dacht en vind. Zij handelde vanuit het hart, en de eerste vanuit de mind. En zo is het ook met de intensieve veehouderij, op papier is het leuk, nog meer, nog groter etc etc.
  In praktijk werkt het niet en is niet accepteerbaar. Verander dat en doe het snel.

 • no-profile-image

  dirk

  Verplaatsing van bedrijven??In de tijd van varkenspest en vogelpest werd hier nooit over gesproken!Nieuwe inzichten?Verdwijnt de Q-koorts als je een geitenhouder een zak geld geeft en zegt ga maar aan de andere kant van je dorp opnieuw beginnen?Coutinho en kornuiten zullen we wel nooit begrijpen!

Of registreer je om te kunnen reageren.